spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Promet u FBiH iznosio 346 milijuna KM, a u RS-u svega 27 milijuna

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine proteklog petka trgovine je obilježio tzv. Black friday, dan kada bi proizvodi i usluge trebale biti znatno snižene što širom svijeta izaziva pravu pomamu kupaca. Provjerili smo koliko su potrošili građani naše države, piše portal Klix.

Povećana prodaja znači i povećan promet i prihod kompanija, ali i punjenje državne kase od poreza.

Proteklog petka, 24. studenog, porezne uprave Federacije BiH i Republike Srpske zabilježile su veći promet nego ostalim danima u godini. U Federaciji BiH je čak pao i rekord, dok se u RS-u ne mogu pohvaliti rezultatom.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. studenog na Black Friday u ovom entitetu fiskalne kase su registrirale promet od čak 346 milijuna KM što je rekordan iznos u jednom danu.

Poređenja radi, sedam dana ranije, 17. studenog promet u FBiH je iznosio 191 milijun KM. Također, mjesec dana ranije, točnije 27. listopada promet u FBiH je iznosio 216 milijuna KM, što govori da su građani FBiH ipak više kupovali na Black Friday.

Kako su potvrdili iz Porezne uprave FBiH, prošle godine, 25. studenog, registriran je promet od svega 54 milijuna KM, ali treba uzeti u obzir da je tog dana obilježen Dan državnosti BiH i da mnoge prodavnice i tržni centri nisu radili. No zato je dan prije, 24. studenog 2022. godine, registrirn promet od 216 milijuna KM, a dan poslije prošlogodišnjeg Dana državnosti (26. studeni 2022.) promet u FBiH je iznosio 83 milijuna KM.

Za ovogodišnji crni petak u radnjama širom Republike Srpske prometovano je malo više od 27 miliojuna KM što je oko sedam milijuna maraka manje u odnosu za prošlu godinu.

“Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj, na dan 24.11.2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. studeni prošle godine iznosio 34.400.913 KM”, rekli su iz Porezne uprave RS-a.

Podsjetimo, Black Friday obilježava se posljednjeg petka u studenom i naročito je popularan u Americi zbog velikih sniženja svih vrsta artikala – odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, namještaja itd.

S obzirom na to da je u pitanju kraj godine, ovaj posebni petak je prilika trgovcima da prodaju višak robe po nižim cijenama što u BiH nije čest slučaj s obzirom da mnogi trgovci ne obaraju cijene u značajnom postotku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti