Subota, 24 rujna, 2022

Projekt “Plava voda” ponovo u krizi!?

Pročitajte i ovo

Idejni projekt izgradnje regionalnog vodovoda kojim bi se pitkom vodom iz Travnika trebale opskrbiti općine Travnik, Busovača i Novi Travnik u Srednjobosanskom, te Grad Zenica u Zeničko-dobojskom kantonu star je više od 30 godina, a zvanično je pokrenut prije 18 godina. Usprkos tome što su osigurani kreditori kojima se već otplaćuju rate zaduženja, još uvijek nitko sa sigurnošću ne može potvrditi da će, kao i to kad će projekt Regionalni vodovod „Plava voda“ biti okončan.

Projekt Regionalni vodovod „Plava voda“ ponovo je u krizi. U dopisu do kojeg smo došli EBRD, kao glavni kreditor, navodi da je projekt u problemima, kao i to da su izgubili povjerenje u sposobnost jedinice za implementaciju projekta da posao uspješno privede kraju. Ovakav stav iznenadio je sudionike projekta koji imaju suprotno mišljenje i tvrde da su odlučni projekt implementirati do kraja.

PROJEKT „PLAVA VODA“ PONOVO U KRIZI?

ASIM MEKIĆ, načelnik Općine Busovača

– I to je točno što ste rekli da bi EBRD bio najsretniji kad bi raskinuli ugovor u kad bi krenuli u novi aranžman, novu proceduru. Međutim, da bi raskinuli ugovor treba suglasnost svih sudionika u projektu, Općina Busovača je jedna od sudionica projekta i nama ne pada na pamet da raskinemo projekt. Razlozi koji se tamo navode po meni su trivijalni, mogu reci banalni.

KENAN DAUTOVIĆ, načelnik Općine Travnik

– Ja mogu kazati u ime Travnika da je Travnik za projekt, da smo mi uradili sve što smo mogli i uradili i više međutim realno cijenim da će u toku ove godine će se morati znati na koju stranu idemo. Je li ima taj projekt ili nema. Ako nema Travnik ima rezervnu varijantu .

U JP Regionalni vodovod „Plava voda“ su nam potvrdili da svi sudionici, osim Grada Zenica koji od ožujka ne uplaćuje sredstva za funkcioniranje poduzeća, redovno izvršavaju sve preuzete obaveze u ovom projektu.

BUSOVAČA Poziv potrošačima na racionalniju potrošnju vode

GRAD ZENICA NE IZVRŠAVA REDOVNO OBAVEZE

ERNAD GRANIĆ, v.d.direktor JP Regionalni vodovod „Plava voda“ Travnik

– Općine Travnik, Busovača, Novi Travnik, dva kantona i Fond za zaštitu okoliša zaista u posljednje vrijeme sve svoje obaveze ispunjavaju na visokom nivou. I za Zenicu se to može reći dobrim dijelom s tim što imamo kako ste postavili to pitanje za održavanje poduzeća određenih šumova u financiranju rada poduzeća koji treba da dolazi iz izvora Grada Zenice da bi opstalo poduzeće. Tu ima određena problematika mada ja očekujem da će se to vremenom premašiti.

Općine Travnik sa 100%, te Busovača sa 80% i Novi Travnik sa 98% urađenog posla u prvom dijelu eksproprijacije potvrđuju maksimalnu posvećenost projektu. Međutim Grad Zenica uradio je tek 35% posla u prvom dijelu eksproprijacije. Koji je razlog za, evidentno je, nejednak pristup projektu „Plava voda“, kao i to zbog čega su obustavljene uplate prema JP koje upravlja navedenim projektom nismo uspjeli saznati jer na naš zvaničan upit nismo dobili odgovor iz Gradske uprave Zenica. Ako Grad Zenica, kao najveći korisnik budućeg vodovoda, iz nekog razloga odustane, nije realno očekivati da će projekt „Plava voda“ biti nastavljen.

Važna obavijest iz JKP Komunalac Busovača!

Autor BHRT: H.BOŠNJAK, E.ŠUT
Snimatelj; J.AHMETKADIĆ, ARHIV;

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slaba zainteresiranost za isplate jednokratnih pomoći radnicima

Аko poslodavci budu u mogućnosti novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu је...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo