Prognoza za tri dana, minusi i do 22 stupnja

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu za tri naredna dana u Bosni i Hercegovini.

Nedjelja

Sinoptička situacija: po visini održava se utjecaj visinske ciklone nad jugom Ukrajine (528 hPa) koja se osom premješta prema Crnom moru i sjeveru Turske, dok se sa zapada širi utjecaj prostranog grebena osom preko zapadne i centralne Europe, uvjetujući postepeno slabljenje visinske cirkulacije nad Bosnom i Hercegovinom u pripadajućem jakom sjevernom visinskom strujanju.

U prizemlju utjecaj prostrane anticiklone (oko 1030 hPa) centrom pozicionirane nad Ujedinjenim Kraljevstva, dok se preko centralne Europe premješta topla fronta uslijed temperaturne razlike između dvije zračne mase – polarne nad istokom i tople maritimne sa zapada Europe.

Prognoza vremena: ujutro i dio prijepodneva se za veći dio Bosne i Hercegovine prognozira pretežno sunčano vrijeme, izuzev područja Krajine i sjevera Bosne gdje će uslijed većeg prisustva vlažnog zraka po nižim i srednjim nivoima atmosfere prevladavati pretežno oblačno vrijeme.

Na većem prostoru Hercegovine većinom pretežno vedro. Vlažan zrak po visini će napredovati iz smjera Krajine i Posavine prema centralnim i istočnim područjima Bosne te sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine, uvjetujući postepen porast oblačnosti do sredine dana.

Od sredine dana prema poslijepodnevu u Bosni i na sjeveru Hercegovine većinom pretežno oblačno vrijeme, a na prostoru Krajine i sjevera Bosne padat će snijeg. Krajem dana i navečer padavine se šire prema istoku, zahvaćajući veći dio Bosne, izuzev krajnjeg sjeveroistoka zemlje. Na jugu Hercegovine veći dio dana pretežno sunčano.

Vjetar umjerene jačine povremeno s jakim udarima na sjeveroistoku Bosne, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini bura. Jutarnja temperatura od -12 do -4, na jugu do 1, a dnevna od -3 do 3, na jugu do 8 ºC.

 

U Sarajevu ujutro i veći dio prijepodneva pretežno sunčano uz postepeno povećanje oblačnosti do sredine dana. Od sredine dana prema poslijepodnevu pretežno oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira krajem dana i tijekom večernjih sati. Jutarnja temperatura zbog vedrije noći uvjetuje izraženije hlađenje zraka, spuštajući živu u termometru do -9, a dnevna oko -3 ºC.

Ponedjeljak

Sinoptička situacija: po visini se naša zemlja nalazi između dva barička sistema – prostranog grebena pozicioniranog nad Ujedinjenim Kraljevstvom i perifernog utjecaja visinske ciklone nad sjeveroistokom Turske, iznad oblasti Crnog mora, uz izraženo sjeverno i sjeveroistočno visinsko strujanje i advekciju hladne zračne mase iz oblasti Sibira.

U prizemlju odmicanje ciklonske cirkulacije prema Turskoj i otvaranje prostora za širenje sibirskog anticiklona preko Ukrajine na sjever Balkana uz njegovo daljnje jačanje (do 1041 hPa), istovremeno održavajući prostrani utjecaj anticiklone nad istočnim Atlantikom.

Prognoza vremena: Ujutro i prijepodne se u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne prognozira pretežno oblačno vrijeme. Na planinama centralne Bosne, na području Bihaća i većeg dijela Unsko-sanskog kantona zadržavanje vlažnijeg zraka za posljedicu ima slabo provijavanje slabog snijega. Na većem prostoru zapada, sjeveroistoka i sjevera Bosne sunčano uz malu oblačnost.

Na jugu Hercegovine isušeni slojevi zraka snažnim sjeveroistočnim visinskim strujanjem uvjetuje pretežno vedro vrijeme. Uslijed daljnjeg jačanja anticiklone sa sjeveroistoka postepeno se naoblaka smanjuje u centralnim i istočnim područjima Bosne od sredine dana, uvjetujući u drugom dijelu dana sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka, na momente i olujna bura. Jutarnja temperatura od -13 do -5, na jugu do 0, a dnevna od -6 do -1, na jugu do 5 ºC.

U Sarajevu u prvom dijelu dana pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg može provijavati u rano jutro nad okolnim planinama. Od sredine dana postepeno smanjenje oblačnosti, a u drugoj polovini dana djelomično vedro. Jutarnja temperatura oko -10, a najviša dnevna oko -6 ºC.

Utorak

U utorak, 25. januara 2022. nastavlja se utjecaj prostrane anticiklone smještene centrom nad Bosnom i Hercegovinom, dok se sjevernije premješta utjecaj toplog fronta. Ujutro i prijepodne pretežno vedro i vrlo hladno. Pritjecaj vlažnijeg i toplijeg zraka na nižim nivoima atmosfere sa sjeverozapada uvjetovat će prolazno povećanje oblačnosti od sredine dana prema poslijepodnevu, izglednije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Prethodno vedra noć, slab vjetar, snijeg na tlu i izraženo dugovalno zračenje tla uvjetovat će idealne uvjete za izuzetno niske temperature zraka širom Bosne i Hercegovine – jutarnja temperatura od -18 do -8, na visoravnima, platoima i planinama centralne i istočne Bosne mjestimično i do -22 ºC, a dnevna od -6 do 1, na jugu do 6 ºC.

U Sarajevu pretežno vedro i vrlo hladno. Tijekom dana prolazan porast srednje slojevite naoblake. Jutarnja temperatura oko -16, a najviša dnevna oko -5 ºC.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Oglasio se Matejev otac, nakon što je njegov broj bio aktivan na Viberu

ŽUPNE OBAVIJESTI | 3. nedjelja kroz godinu – 23. siječnja 2022. godine