spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Privatnici u BiH uvode 8. radni dan

Dok u nekim gradovima vlasti zagovaraju zabranu rada nedjeljom privatnici iz BiH uzvraćaju udarac. Prema pisanjima medija sindikat vlasnika privatnih firmi radi na modelu 8. radnih dana sedmično. Ova ideja zvuči malo smiješno na prvu loptu, ali kako kažu stručnjaci ima veliki potencijal.

“Kriza je, narod teško živi, sve je poskupilo i sad oni hoće još da ne radimo nedjeljom. Nema smisla nikakvog. Suprotno tome mi smo odlučili napraviti sedmicu od osam radnih dana. Mislim da bi to bilo pravi korak ka poboljšanju ekonomske situacije u našoj zemlji, ali i popunjavanje kućnog budžeta nam privatnicima. Radilo bi se po 12 sati kao i dosada, samo bi razlika bila u tome što radnici ne bi dolazili sedam puta sedmično na posao nego osam. Matematika je jednostavno i smatramo da je osam smjena po 12 sati sedmično itekako moguće samo se treba malo potruditi”, rekao je Šerif Robovlasniković, vlasnik butika u Sarajevu.

Radnici itekako podržavaju ovu ideju svojih nadređenih. Nekoliko desetina hiljada radnika u privatnom sektoru već je potpisalo peticiju za uvođenje 8. radnog dana.

“Moj gazda je duša od čovjeka. On je meni rekao radit će osam puta sedmično ali ću ti ja povećati platu. Pregovori su bili teški i našli smo se na kraju na 18 KM. Umjesto dosadašnjih ionako velikih 300 KM od prvog, ako Bog da ću imati 318 KM plate. Još nisam siguran na šta ću potrošiti novac, ali meni ništa ni ne treba jer većinu vremena provodim ovdje na svom poslu”, rekao je Srećko Borere, zaposlenik jedna privatne firme iz Vogošće.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i preuzet je s portala SATRO INFO.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti