- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Primorac o virusu i cijepljenju: Tko je prebolio, zaštićen je!

Pročitajte i ovo

Dr. Zoran Pocrnja podnio ostavku na mjesto ravnatelja Doma zdravlja Vitez

Prim. dr. Zoran Pocrnja podnio je, iz osobnih razloga, ostavku na mjesto ravnatelja Doma zdravlja Vitez. Potvrdio je to...

Marija iz Kreševa vozi damper i želi svoj rudnik (VIDEO)

Marija Miličević iz Kreševa već tri godine vodi površinski kop Vrila. Ona je direktorica koja svaki dan provodi vrijeme...

MUP SBŽ dobio informacije građana o ubojstvu bebe, provjeravaju se navodi

Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova SBŽ  provjeravaju tragove na koje su ih uputili građani, nakon što su u srijedu zatražili...
”Osobe koje su preboljele (koronavirus) imaju stanični imunitet i zaštićene su”, rekao je za HRT prof. dr. Dragan Primorac navodeći da ”kad padne razina protutijela, ne znači da niste zaštićeni”.

Rekao je da, ako je naš organizam sposoban, a uglavnom jest, on se sjeti što je bilo iz ranijeg vremenskog perioda, aktivira se taj stanični imunitet i mi bivamo zaštićeni.

”Puno je publikacija pokazalo da jednom kada padne razina protutijela ne znači da vi niste zaštićeni, a s druge strane znači da bez staničnog imuniteta ne možete biti dugotrajno zaštićeni. Prema nekim radovima, a mi to znamo oko starijeg brata Sars-Cov-2 iz 2003., i godinama. To će donijeti do promjene paradigme formiranja stavova odgovornih kako se postaviti prema osobama koje su preboljele i koje su cijepljene. Snažan stanični imunitet postoji i kod jednih i kod drugih. Vremenski period što se tiče Sars-Cov-2 nije jasan, malo je vremena prošlo, i zbog toga znanost ima veliku snagu. Mi pratimo što se događa unutar populacije i na temelj toga ćemo donositi zaključke”, rekao je.

Između ostalog, naveo je kako od početka pandemije imamo jedno pitanje, za osobu koja je preboljela ili je cijepljena, koliko traje imunitet? ”

“Što predstavlja ako mi nakon dva-tri mjeseca nemamo antitijela? Kada virus Sars-Cov-2 uđe u organizam, nekoliko je način na koje se mi protiv njega borimo. Prvo, u početku B limfociti koji dolaze ih koštane srži mogu ga direktno napasti i krenuti u proizvodnju protutijela. Kada virus uđe u stanicu imamo jedan drugi mehanizam koji djeluje putem makrofaga ili dendrijskih stanica koje ga progutaju, raskomadaju i predoče T limfocitima. Oni imaju golemu ulogu, luče puno bioaktivnih molekula koje stimuliraju cijeli imunosni sustav. Citotoksičnim stanicama ne treba puno pomoći, one odmah napadaju virus i unište ga’‘, rekao je hrvatski znanstvenik.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO DANA | Lijepo uređeno dvorište OŠ “Kaonik”

Fotografija dana danas je predivno uređeno dvorište osnovne škole "Kaonik".
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo