spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Presveto Ime Marijino

Štovanje imena Marijina proširio je na svu Crkvu Inocent XI. kao spomen na pobjedu nad Turcima kod Beča 1683. Nakon obnove liturgijskog kalendara, službeno se slavi u mjesnim Crkvama.

Idući tragom učenih ljudi, koji su istraživali porijeklo i značenje imena Marija, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja. Neka od najznačajnijih su: ljubljena od Boga, puna milosti (tako je anđeo pozdravlja!); lijepa, dražesna, mila; prosvijetljena, sjajna; kraljica, gospođa; zvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja u stvari i za ljudsko srce.

Marijino je ime najuže povezano s imenom Isusovim. Ono je puno veličine, moći i slave, utjehe, nježnosti i ljubavi. U tom imenu kršćani nalaze svjetlo, snagu i obranu.

Sam spomen Marijina imena oduševljava i jača duše u borbi protiv neprijatelja spasenja; uklanja duševnu tminu; tjera sotonske navale i napasti; zadaje strah paklu, ništi jaram sotone. Vrag bježi, pakao dršće kad kažemo: „Zdravo, Marijo!“ Ako te je mučila napast, pa sumnjaš jesi li pristao, bez sumnje nisi sagriješio, ako si u napasti zazvao Mariju (Sv. Alfons). Sv. Epifanije kaže: „O Marijo, ne može se izgovoriti tvoje ime, a da ne osjetimo da smo užeženi u tvojoj ljubavi.“

Lijepo Marijino ime ozdravlja bolesne, pomaže slabe, odmara umorne, prosvjetljuje slijepe, ganjava otvrdnute, tješi i jača umiruće. Što je Sv. Bernard rekao o imenu Isusovu, to je Sv. Antun Padovanski ustvrdio i za ime Marijino: da je najčistija radost za srce, med za usta, najljepša melodija za uho. BI. Henrik Suzon kliče u zanosu: „Marijo, Marijo, što si tek ti, ako je tvoje ime tako ljupko, slatko!“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti