spot_img

Preminuo otac čiji je život obilježila borba za sinove sa teškim dijagnozama

Hrabri i požrtvovani otac, Nikola Kerić, koji je srca ljudi osvojio svojom nepokolobljivom željom da zaradi novac za svoje sinove koji su oboljeli od autizma, preminuo je jutros.

Tu informaciju je potvrdila njegova supruga, Gordana, koja kroz suze kaže da se “do posljednjeg daha borio za svoje sinove” i da jedino što želi je “da se Nikola vrati”.

Nikoli je, kako kaže, pozlilo u subotu nakon humanitarnog bazara, te su ga u nedjelju operirali.

“Tromb je udario na umjetni srčani zalistak, bio je i u komi, poslije su mu operirali nogu. Otkazali su mu i bubrezi, voda u plućima… Nije izdržao, jutros je preminuo”, ispričala je Gordana.

Stevan (2011) je rođen carskim rezom. Trudnoća je bila rizična, majka je hospitalizirana u bolnici radi održavanja trudnoće.

Sa 8 mjeseci je počeo sjediti, prve riječi je izgovorio sa 10 mjeseci, a sa 16 mjeseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primijetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a poslije obavljenih pregleda liječenici su zaključili da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj.

Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih 6 godina ponovo progovorio, pohađa i školu ali povremeno ima periode agresije.

Filip (2014) je rođen u 8. mjesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posljedicu ima strabizam i nosi naočale. Filip je prve reči izgovorio sa 8 mjeseci, a prohodao je sa 14 mjeseci.

Sa nepune 2 godine roditelji su primijetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda liječnici potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak.

Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond riječi, a treba krenuti u 1. razred.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti