spot_img

Preminuo fra Ivica Matić, svećenik franjevac Bosne Srebrene

S bratskom tugom u srcu, ali i s vjerom u uskrsnuće duše i tijela i nadom u život vječni, javljamo braći Bosne Srebrene, rodbini, prijateljima i poznanicima da je danas 2. studenog blago u Gospodinu preminuo fra Ivica Matić, svećenik franjevac Bosne Srebrene.

Ivica Matić rođen je 10. siječnja 1961. u mjestu Kruhari, župa Sanski Most, od oca Mile i majke Slave r. Marčić. Osnovnu školu pohađao je u Sanskom Mostu, a srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom od 1976. do 1979. Teološki fakultet završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1983-1989).

Fra Ivica je obukao redovnički habit 15. srpnja 1979. godine u franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom. U istom mjestu položio je i svoje prve redovničke zavjete 6. srpnja 1980. Svečane redovničke zavjete, u ruke provincijala fra Luke Markešića, položio je 1. studenog 1988. godine.

Tijekom svoje redovničke formacije fra Ivica je najprije želio Bogu služiti kao časni brat, te je neko vrijeme proveo kao časni brat u samostanu sv. Bonaventure u Visokom. Kasnije je promijenio svoju odluku te je 27. studenog 1988. godine u Sarajevu primio najprije red đakonata, a iduće godine, 2. srpnja 1989. u Sanskom Mostu i red svećeništva po rukama biskupa mons. Alfreda Pichlera.

Tijekom svoga života obnašao je brojne službe: župni vikar u župi Dobretići (1989); samostanski i župni vikar u župi i samostanu Petrićevac (1989-1995); župni vikar u župi Fojnica (1995-1997); župnik u župi Dobrinja u Sarajevu (1997-2000); gvardijan i župnik u župi i samostanu Petrićevac (2000-2003); župni vikar u župi Bihać (2003-2004); župnik u župi Bugojno (2004-2006); župnik u župi Bihać (2006-2012); župnik u župi Sanski Most od 2012. pa sve do svoje smrti 2022. Tijekom župničke službe u Sanskom Mostu od 2017. do 2018. ujedno je obnašao i službu upravitelja župe Stara Rijeka. Uz spomenute službe vršio je od 2003. do 2006. također službu definitora Provincije Bosne Srebrene.

Kao i svaki put kada nas iznenada napusti netko od subraće u srcu ostane neizmjerna bol. Zanijemimo pred tajnom smrti koja po svakoga dolazi poput kradljivca ne dopuštajući nam da se dostojno pripravimo. Tako je i sestrica smrt na vrata srca našega brata Ivice pokucala danas kada se spominjemo svih umrlih duša i molimo za njihov vječni pokoj u kraljevstvu Oca nebeskoga. Danas se sa zahvalnošću prisjećamo jednostavne duše dragoga brata Ivice. Njegova djetinja duša svoj ideal pronašla je u životu sv. Franje. Zagledan u njega i fra Ivica je odlučio ići tim putem i Krista srcem slijediti. Iako njegovo tjelesno srce nije bilo posve zdravo te se po savjetima liječnika morao paziti, fra Ivica se nije štedio nego se srcem i dušom trudio kao svećenik i redovnik činiti sve što je mogao Bogu na slavu i na dobrobit duša kojima je bio poslan. U tom radu, vedra duha i raspoloženja, poput svijeće je dogorjelo njegovo srce i otišlo u ruke Milosrdnoga Oca.

Neka mu dobri Gospodin kojemu je za života predano služio bude vječna plaća i nagrada, a sve ono što je bilo nesavršeno i slabo u njegovu srcu neka Milosrdni Gospodin opere po zaslugama svoje prolivene Krvi na križu.

Posljednji ispraćaj pokojnoga fra Ivice Matića je sutra 3. studenog u župi Uznesenja BDM u Sanskom Mostu u 13 sati, a u petak 4. studenog u samostanskoj crkvi na Petrićevcu u 12 sati sveta misa, a onda i ukop pokojnika.

Obitelji pokojnika iskrena sućut. Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti