Nedjelja, 2 listopada, 2022

Prema narodnom vjerovanju ovakva neobična pojava sluti na katastrofu

Pročitajte i ovo

Nevjerovatan prizor iznenadio je čuvara zaštićenog područja Uvac, Milivoja Removića, u selu Miševići smještenom na preko 1000 metara nadmorske visine.

Na snježnom pokrivaču ugledao je ogromnog poskoka, što je izuzetno rijetka pojava imajući u vidu trenutno godišnje doba.

“Taj dan bilo je oko sedam stupnjevi, na snijegu se jasno vidio ogroman poskok koji se migolji. Iako sam imao priliku da se susretnem s ovim zmijama, ovo je bio najveći gmizavac kog sam do sada ugledao. Ovo je za njih potpuno neuobičajena pojava, jer ne izlaze na sunce prije Đurđevdana pa čak ni tad ako temperature nisu poprilično visoke”, izjavio je Milivoje.

Što je ovog poskoka natjeralo da izađe napolje usred zime i po dubokom snijegu ostat će misterija,kao i njegovo dalje kretanje. Inače, u ovim selima mogu se uočiti poskoci, šarce ali svakako ne u februaru mjesecu.

Poskok u snijegu, sluti na katastrofu?
Prema narodnom vjerovanju ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

“Narod se uvijek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. Prije se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tijekom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvijek povezivale s nekim lošim događajima”, kaže etnolog Snežana Ašanin.

Stručnjaci, s druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promjenama. Zmije osjećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reagiraju na način koji nije uobičajen.

“Moguće da ju je pokrenuo i neki izvor toplote, a imajući u vidu da je bila duga i topla jesen vjerojatno i to može biti razlog”, izjavio je biolog Duško Brković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:072.info

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Evo kako možete provjeriti svoje glasačko mjesto

Nedjelja, 2. listopad, je izborni dan u Bosni Hercegovini. Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od 7:00 do 19:00 sati. Birači,...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo