spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Predstavnici BiH se posvađali tijekom posjeta SAD-u: “Oni hodaju po svijetu i kukaju”

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović oštro je danas napala svog bošnjačkog kolegu u državnom vrhu Denisa Bećirovića zbog njegova zalaganja za jače angažiranje Zapada u BiH, čime je prekinuto kratkotrajno razdoblje bez verbalnih sukoba koje je nastupilo nakon izbora u listopadu 2022. godine.

Cvijanović, Bećirović te hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ovog su tjedna otputovali u prvi zajedinčki posjet inozemstvu nakon što su preuzeli dužnosti sredinom studenog prošle godine.

Na poziv iz SAD svo troje su otputovali u Washington, gdje su se sastali sa srednjerangiranim dužnosnicima administracije predsjednika Bidena, zastupnicima u Kongresu te potom odvojeno s predstavnicima različitih nevladinih udruga, uključujući tu one koje okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu.

Iz Predsjedništva BiH medijima su dostavljali uopćena priopćenja u kojima je uglavnom stajalo kako su troje članova Predsjedništva zajednički promovirali potrebu za održanjem mira i stabilnosti u BiH te poštivanje Daytonskog sporazuma.

Zasebno priopćenje

No u posebnom priopćenju iz Bećirovićeva ureda objavljenom jučer stajalo je kako je on tijekom odvojenog susreta s kongresnikom iz Ohija Michaelom Turnerom konstatirao da sankcije pojedinim političarima u Bosni i Hercegovini nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Bolje je sankcionirati neodgovorne pojedince nego dopustiti im da ugrožavaju mirovni proces”, citirane su Bećirovićeve riječi. Nešto slično bošnjački je član Predsjedništva BiH ponovio i u intervjuu za Glas Amerike (VOA), kada je kazao kako je bolje kažnjavati destruktivne političare nego dopustiti da u BiH cvjetaju kriminal i korupcija.

Europsku uniju i SAD istodobno je pozvao da na tom tragu djeluju i budu odlučnije u odnosu prema BiH.

Bećirovićeva potpora sankcijama koje su SAD i Velka Britanija ranije uveli Dodiku zbog njegova dovođenja u pitanje opstanka BiH uslijedila je istodobno kada je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt najavio da će ubuduće financijska potpora Republici Srpskoj biti uvjetovana, odnosno kako će ovisiti o postupcima političara iz reda bosanskih Srba.

“Oni samo hodaju po svijetu i kukaju”

Bećirovićevi istupi naljutili su Cvijanović koja je iz Washingtona za medije u RS-u izjavila kako je to dokaz da taj entitet ne može graditi nikakvo partnerstvo s političarima iz Sarajeva jer oni “samo hodaju po svijetu i kukaju”.

Ona je to kazala u trenutku u kojemu još nije konsolidirana vlast na državnoj razini u kojoj uz Bećirovićev SDP sudjeluju i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz kojega je i Cvijanović te HDZ BiH.

“Čast iznimkama koji nastoje napraviti neki bolji ambijent”, kazala je Cvijanović, optužujući Bećirovića da EU i SAD daju nerealna obećanja poput onoga o približavanju BiH članstvu u NATO-u. Bećirović je sredinom siječnja posjetio sjedište NATO-u Bruxellesu i tamo se založio za brži put ka članstvu BiH u Alijansi. Dodik mu je odmah nakon toga poručio kako će se RS tome odlučno usprotiviti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM