Poznat ukupan rast mirovina u FBiH

Usvajanjem Proračuna FBiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje mirovina od 11,1 posto u Federaciji BiH.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruga umirovljenika Zeničko-dobojske županije, mirovine u siječnju će biti uvećane, a čija isplata počinje 6. veljače.

Mi smo dobili informaciju kako će Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje sve pripremiti za povećanje siječanjskih mirovina, a preduvjet je bio usvajanje Proračuna FBiH za 2023. godinu. Umirovljenici će dobiti ček za mirovinu i poseban ček na kojem će biti povećanje od 11,1 posto. Isplata počinje svakog petog u mjesecu, ali s obzirom na to da je 5. veljače nedjelja, isplata počinje prvog radnog dana, a to je ponedjeljak, 6. veljače. Svatko sebi može izračunati za koliki iznos novca mu je povećana mirovina, kazao je Trakić za Faktor.

Primjera radi, 11,1 posto povećanja na najnižu mirovinu koja iznosi 445 KM je 49,3 KM.

Nakon ovog povećanja ostaje nam redovito usklađivanje mirovina koje je 15. travnja. S obzirom na to da je sadašnje povećanje mirovina akontativno, preostaje nam redovito usklađivanje mirovina od nekih 3,9 posto i tu će ići retroaktvno razlika od siječnja. Pojašnjenja radi, u ovoj godini je planirano povećanje od 15 posto, i ovih 11,1 posto je uzeto od tih 15 posto, tako da nam ostaje usklađivanje 15. travnja ove godine za 3,9 posto, govori Trakić za Faktor.

Ranije je u Zavodu MIO rečeno kako će moći sve pripremiti za siječanjsko povećanje mirovina ako se usvoji Proračun FBiH za ovu godinu. U Federaciji je više od 430.000 umirovljenika. Najniža mirovina je 445 KM, zajamčena je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Poduzetnik iz BiH gradi novu tvornicu vrijednu preko 30 milijuna eura

Uhićen muškarac koji je pljačkao starije osobe