spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Poziv na rat, vezanje uz Rusiju i Iran zbog izbacivanja iz vlasti

Neformalni glasnogovornik SDA Haris Zahiragić koji je najavio kako će ova stranka raditi na promjeni kursa te sklapanju saveza Bošnjaka s drugim partnerima. A ne sa Zapadom

Ogromna je nervoza unutar dviju probošnjačkih stranaka, SDA i Demokratske fronte, pa se doslovno poziva na rat, povezivanje s Rusijom, Kinom i Iranom ili pak na denacificiranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) zbog činjenice da bi se te stranke mogle naći izvan vlasti. A “argumenti” su poziv na obranu Bošnjaka, obranu “Bosne”, borba protiv islamofobije…, piše Večernji list BiH.

Autor: Zoran Krešić / Večernji list

Najglasniji od svih bio je neformalni glasnogovornik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić koji je najavio kako će ova stranka raditi na promjeni kursa te sklapanju saveza Bošnjaka s drugim partnerima. A ne sa Zapadom.

Putinovski rukopis

– Ako međunarodna zajednica nastavi na ovakav način tretirati političku volju bošnjačkog naroda, osobno ću se pobrinuti za to da bošnjački narod počne u svijetu tražiti nove prijatelje… I Kineze i Ruse. Mi smo ovdje pretrpjeli genocid, trebali smo politički nestati. Taj Iran, s kojim Željana Zovko uspoređuje Biseru Turković, dao nam je oružje da se branimo dok su nas te politike Željane Zovko slale u gulage, masovne grobnice i u logore. Gospodin Schmidt Bošnjacima nije donio pravo da opstanu kao politički i biološki narod – rekao je Zahiragić.

Uz to se na Facebooku fotografirao i najavio kako je spreman, kao i drugi “gazije”, braniti Sarajevo i Bosnu. Mlađi dužnosnik SDA sklon je čestim istupima iskrenosti kada bez rukavica predstavlja stajališta od kojih se do sada nikada nisu ogradili iz vrha ove stranke. Slično je i sa Šemsudinom Mehmedovićem, zastupnikom ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je do sada bio mjera radikalizma u ovoj zemlji. On je nakon uspostave novoga saziva Vijeća ministara optužio probošnjačke stranke za izdaju interesa Bošnjaka u interesu Srbije i Hrvatske.

– Ovdje se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske, oživljavaju politike kojima je presuđeno i koje su Daytonskim mirovnim sporazumom trebale biti ugašene – rekao je. Optužio je zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriela Escobara da radi protivno interesima Bošnjaka i BiH. Na sličan način istupaju i predstavnici svojevrsnog desnog krila SDA. Zlatan Begić, zastupnik DF-a Željka Komšića, optužio je američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja. U tome kontekstu stigla je jedna od objava Reufa Bajrovića, jednoga od internetskih radikala, koji je pozvao na putinovski obračun s visokim predstavnikom. – Vrijeme je da se denacificira OHR – napisao je na Twitteru.

“Po cijenu rata'”

Očito raspištoljen, najdalje od svih otišao je hafiz, profesor i doktor islamskih znanosti Edin Dedić, koji je zastupnik SDA u Tuzlanskoj županiji. On zagovara rat ako se SDA izbaci iz vlasti, a svoju objavu na društvenoj mreži stavio je u kontekst emisije na ZDF-u o visokom predstavniku. – Nakon emisije koju je uradila njemačka državna televizija o visokom predstavniku Schmidtu i njegovoj sramnoj, antisemitskoj i islamofobnoj prošlosti te rasističkoj ulozi u BiH, poručujem generalu Lendi: “Ne potpisuj, po cijenu rata!” – napisao je zastupnik SDA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM