spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Povratak dječjeg festivala Mali akordi – MAK nakon višegodišnjeg zanemarivanja!

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Busovača s ponosom najavljuje dječji glazbeni festival „Mali akordi“, koji će se održati u subotu, 13. travnja 2024. godine, s početkom u 19:00 sati. Ovaj festival, poznatiji kao „MAK“, obilježava svoj značajan jubilej – trideset godina od prvog održavanja, čime se ističe kao najstarija dječja manifestacija te vrste na ovim prostorima.

Nemarnost i nedostatak brige bivše uprave HKD “Napredak” Busovača prema festivalu „Mali akordi“ predstavljali su ozbiljan propust koji je negativno utjecao na kulturni život naše zajednice i na razvoj mladih talenata. Propuštanjem prepoznavanja vrijednosti i značaja MAK-a, prethodna uprava je doprinijela smanjenju kulturne ponude i podrške mladim umjetnicima. Povratak ovog festivala nije samo obnova događaja, već i jasan pravac djelovanja nove uprave te važnosti ulaganja i podrške u kulturne inicijative koje obogaćuju našu zajednicu i potiču razvoj talenta kod mladih.

Podsjećamo da su „Mali akordi“ iznikli iz ideje nekoliko entuzijasta u ratnom vihoru 1993. godine, a danas predstavljaju vrhunac kulturnog događaja za stanovnike Busovače i okolnih područja. Uz podršku obrazovnih institucija poput Osnovne škole „Busovača“, Srednje škole „Busovača“ i Glazbene škole Jakova Gotovca, te angažman mnogih pojedinaca zaljubljenih u kulturu i glazbu, MAK je postao simbol talenta i ljubavi prema glazbi među mladima.

Kroz protekla tri desetljeća, MAK je pružio platformu mnogim generacijama djece da izraze svoj talent i ljubav prema glazbi kroz pjesmu, ples i note. Ovaj jubilarni događaj nije samo prilika za slavlje već i podsjetnik na trajnu posvećenost organizatora, mentora i sudionika koji su pomogli u razvoju i očuvanju festivala.

Festival će obilježiti nastupi mladih glazbenika koji će se pratiti od strane iskusnih glazbenika, kao i brojni gosti iz glazbenog svijeta. Očekujemo da će se i ove godine naša zajednica okupiti kako bi podržala mlade talente i proslavila trideset godina trajanja ovog izvanrednog događaja.

Organizatori ističu da ovo ništa ne bi bilo moguće bez naših pokrovitelja i ovim putem im se i zahvaljujemo. Generalni pokrovitelj je gospodarsko društvo Šakić d.o.o. Busovača, a ostali sponzori su: Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH Busovača, Ministarstvo financija Županije Središnja Bosna, Ministarstvo obrazovanja znanosti, mladih, kulture i sporta Županije Središnja Bosna te Općina Busovača. Veliku pomoć imamo i od ravnatelja Srednje škole „Busovača“, gospodina Stipe Krište, ravnatelja Mješovite srednje škole „Busovača“ gospodina Admira Hodžića te ravnatelja Osnovne škole „Busovača“ gospodina Slavena Katave.

Magdalena Marić, predsjednica organizacijskog odbora MAK-a, izjavila je da je povratak festivala u naš grad unio u mnoga srca radost i toplinu te da su svi sudionici uzbuđeni i nestrpljivi. Posebno su uzbuđene naše male glazbene zvijezde te su nestrpljivi da se popnu na scenu i stanu pred publiku, roditelje, prijatelje i zapjevaju popularne hitove. U natjecateljskom dijelu će se predstaviti trinaest odličnih sudionika podijeljenih u dvije kategorije, mlađi i stariji uzrast. Važno je napomenuti da će i na ovogodišnjem MAK-u, kao i svih ranijih godina, mlade pjevače pratiti „živi“ bend te back vokali što svjedoči trudu i vrhunskoj produkciji od strane organizatora.

Pridružite nam se na ovom svečanom događaju u subotu, 13. travnja 2024. godine, u 19:00 sati, u dvorani Srednje škole Busovača, te budite svjedoci bogate glazbene tradicije i talenta naših mladih.

Izvor: Večernji list

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti