spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Posljedice afričke kuge u BiH bi mogle biti katastrofalne

Zbog afričke kuge svinja na području Semberije i Majevice do sada je eutanazirano više od 30 tisuća svinja. Zaraza se stišava, najvećim dijelom zbog toga što svinja više skoro da i nema. Farmeri već razmišljaju o obnovi farmi. Hoće li uzgoj svinja u Semberiji biti nastavljen i na koji način?

Afrička kuga svinja desetkovala je farme na sjeveroistoku zemlje. Od ukupno procijenjenih 45 000 svinja u Semberiji, za nešto više od dva mjeseca eutanazirano je 30 000.

SLAVIŠA CACANOVIĆ, ravnatelj veterinarske medicine

“Onaj dio Semberije koji se najintenzivnije bavi svinjogojstvom, ima mjesta gdje su, maltene, sve svinje eutanazirane, a ovaj dio Semberije, pravac Zvornik, je pod kontrolom. Imamo sporadične pojave i mislim da će ubrzo Ministarstvo i ekspertska grupa reći da se odjavljuje afrička kuga svinja, da se stavlja pod kontrolu.”

Dio odštete farmerima je već isplaćen, a izvršen je i interventni otkup zdravih svinja. Ipak, u poljoprivrednim udruženjima kažu da je stanje daleko od dobrog.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Mi smo sad u neizvjesnosti kao proizvođači, da li ići dalje u proizvodnju, obnavljati, kad se i danas ubijaju svinje, nismo došli do kraja. Jednostavno, iskaču dnevno 4-6 po farmi koje se eutanaziraju. Ljudi ne vjeruju nikome, pa ni sami sebi. Nitko odgovornost podnio nije i na kraju ceh će platiti građani koji će jesti splačine iz uvoza.“

Afrička kuga u potpunosti će promijeniti dosadašnji način uzgoja svinja, kažu u resornom ministarstvu.

NEGOSLAV LUKIĆ, Ministarstvo poljoprivrede RS

“Pokušat ćemo sa poljoprivrednim proizvođačima da pravimo zajednički pravilnike u smislu budućnosti i značaja biosigurnosnih mjera jer biosigurnosne mjere su prva linija u obrani. U budućnosti svinje će se moći držati samo u objektima koji budu ispunjavali visok nivo biosigurnosnih mjera.“

S druge strane, farmeri su I dalje u nedoumici da li i kada obnavljati farme.

SLOBODAN PETRIĆ, uzgajivač svinja i član UO Udruge uzgajivača svinja RS

“Oni koji su bili pozitivni moraju da ispoštuju procedure, dezinfekcija, provjera objekta i tek onda mislim da se može to broj svinja. Što se tiče nas koji još uvijek smo negativni, koji nismo imali direktan problem, za nekih 10 do 15 dana, ukoliko situacija ne bude eskalirala, planiramo da popunjavamo farme.”

Naši sugovornici upozoravaju da će posljedice pojave afričke kuge u BiH biti katastrofalne, o čemu najbolje svjedoče primjeri zemalja u regionu, koje se godinama bore sa iskorjenjivanjem zaraze, piše BHRT.

1 KOMENTAR

  1. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The whole glance of your website is wonderful,
    let alone the content! You can see similar here sklep
    internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti