Subota, 20 kolovoza, 2022

Pokrenuta inicijativa za izgradnju ili rekonstrukciju zgrade PS Busovača i JU Dom zdravlja Busovača

Pročitajte i ovo

Na 10. sjednici Općinskog vijeća Busovača vijećnica Marija Ćosić (HDZ BiH) i vijećnik Dario Plavčić (HDZ BiH) pokrenuli su inicijativu za rekonstrukciju ili izgradnju novih zgrada Policijske stanice Busovača i JU Dom zdravlja Busovača.

Kako su obrazloži, zgrade u kojima trenutno djeluju ove dvije institucije/ustanove su u lošem stanju (dotrajalost konstrukcije, vlaga, prokišnjavanje, broj prostorija), što znatno otežava rad uposlenicima, ali i onemogućuje pružanje kvalitetne usluge korisnicima.

Vijećnica Ćosić prilikom izlaganja rekla je kako je zgrada u kojoj smještena policijska postaja je u vrlo lošem stanju, policijski službenici i ostali djelatnici rade u jako lošim uvjetima, odnosno neadekvatnim prostorijama koje nisu primjerene odgovornosti i važnosti posla kojeg obavljaju, a u svrhu sigurnosti svih nas.

“Jedan od osnovnih problema jest nedovoljan broj prostorija, odnosno veličina zgrade ne odgovara broju uposlenih, oko 60 zajedno sa Odsjekom za administraciju čija služba CIPS upravo iz navedenih razloga svoje poslove obavlja u iznajmljenom prostoru. Također, nedostaje i prostorija za arhivu pa se arhivirani predmeti nalaze po hodnicima i u samim uredima. Za uspješno funkcioniranje i odvijanje procesa rada policijske organizacije i njenih organizacijskih jedinica ključan faktor su upravo adekvatne prostorije i oprema. Također, na temelju informacija iz policijske postaje do sada nije bilo značajnih rekonstrukcija, obnova i renoviranja zgrade, osim redovitih poput krečenja i sl., a sama zgrada je stara desetljećima. I mišljenje korisnika je svakako da bi izgradnja nove ili rekonstrukcija postojeće morala biti prioritet u predstojećem razdoblju.”

Vijećnik Plavčić prilikom predlaganja inicijative je naglasio kako bi izgradnja nove zgrade ili lamele, uz rekonstrukciju postojeće, sigurno bila dodatni zamah i osvježenje aktualnoj upravi ove javne ustanove, s obzirom na to da su vidljivi pozitivni trendovi u poslovanju kroz proteklih godinu dana.

“Na temelju članka 22. Statuta Općine Busovača odnosno članka 10. Poslovnika Općinskog vijeća Busovača, predlažem općinskom načelniku i upravi JU Dom zdravlja Busovača razmatranje mogućnosti o izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Busovača ili eventualno izgradnju nove lamele, sanaciju postojeće ili nešto slično što menadžment i struka utvrda da je najbolje. Razlog za jednu ovakvu inicijativu je svakako i pozitivan trend koji se ‘dogodio’ imenovanjem novog ravnatelja ove zdravstvene ustanove, kvalitetnog rada Upravnog vijeća Doma zdravlja Busovača, ali prije svega razlog je trenutno stanje sadašnje zgrade Doma zdravlja Busovača. Unatoč trudu i angažmanu radnika na održavanju i čišćenju, možemo primijetiti da zgrada nije u najboljem stanju. Prije svega, mislim da je prostorno mala i neuvjetna za rad svih službi. Napravljena je kao montažni objekt. Prilaz službi Hitne pomoći je dosta neuvjetan, blago strm, često ograničen zbog manjka parking mjesta. Dom zdravlja ima samo jedan ulaz, a tijekom pandemije koronavirusa osobno sam svjedočio da u istom redu stoje i zaraženi i oni koji nisu. Slično je i s Higijensko-epidemiološkom službom koja je na prvom katu, a pored koje prolaze roditelji koji djecu vode pedijatru i sl. Uredi za doktore su poprilično mali, hodnici uski… Smatram da je ova godina odlična prilika za razmatranje izgradnje nove zgrade ili dogradnje postojeće. Povoljna je situacija ta što se pored sadašnje zgrade Doma zdravlja Busovača nalaze dvije parcele – 393/1 i 393/2. Prva je površine 553m2, a druga 221m2, što je ukupno 778m2. Na ovim parcelama nema kuća u kojima netko živi, što je olakotna okolnost za eventualnu kupovinu navedenih radi izgradnje nove lamele, tj. proširenja zgrade Doma zdravlja Busovača, a sama površina parcela za nešto takvo je po mom mišljenju sasvim dovoljna.”

Na koncu rasprave obje inicijative su prihvaćene te upućene nadležnim ministarstvima i Vladi ŽSB.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo