Subota, 2 srpnja, 2022

Pogledajte kako na mobitelu uključiti upozorenje za zemljotrese

Pročitajte i ovo

Razorni zemljotres u Bosni i Hercegovini otkrio je vrlo korisnu funkciju koju imaju pametni telefoni koje pokreće Android.

Radi se o upozorenju na potrese koje se pojavi prije samog zemljotresa i pruža korisniku dalja sigurnosna uputstva.

Korisnici Android telefona u Hrvatskoj i BiH su bili zatečeni upozorenjem koje je stiglo svega nekoliko sekundi prije potresa.

Ovdje se radi o opciji koja je najavljena prije dvije godine, ali u početku je samo funkcionisala u nekoliko zemalja. To očigledno više nije slučaj.

Svi pametni telefoni dolaze za sićušnim akcelerometrima koji mogu da osjete signale koji ukazuju da bi zemljotres mogao da se dogodi.

Ako telefon otkrije te signale, šalje upozorenje Googleovom serveru za otkrivanje zemljotresa, zajedno sa grubom lokacijom potresa. Server zatim kombinuje informacije sa mnogih telefona u blizini kako bi otkrio da li će se zemljotres zaista desiti.

Kombinacijom svih ovih podataka može se zasigurno utvrditi da li će doći do zemljotresa ili ne, a čitav proces se odvija u sekundama.

Google navodi da je na opciji radio sa svjetski poznatim stručnjacima za seizmologiju i prirodne katastrofe kao što su dr Ričard Alen, dr Đinkai Kongo i dr Lusi Džons.

Kako uključiti upozorenja?

Procedura je poprilično jednostavna. Potrebno je otići u podešavanja telefona, naći lokaciju, zatim usluge lokacije i tu se može naći opcija Upozorenje o potresu (Earthquake alerts).

Ukoliko već nije uključena, uključite je. Na nekim Samsung telefonima, opcija lokacije se nalazi pod “biometrija i zaštita”.

Opcija postoji samo na Android uređajima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

‘‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo