spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Pogledajte impresivan proizvodni kapacitet: Solarna elektrana vrijedna 180 milijuna KM gradi se u BiH (VIDEO)

Stolac, Bosna i Hercegovina – Na lokaciji Hodovo, smještenoj u općini Stolac, Javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (EPHZHB) gradi svoj najnoviji energetski div – jednu od najvećih solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt dobiven je putem koncesije koja vrijedi 30 godina, čime će solarna elektrana EPHZHB 1 postati ključni igrač u proizvodnji električne energije na ovoj lokaciji. Nakon završetka, očekuje se da će elektrana imati ukupnu instaliranu snagu od impozantnih 150 megavata (MW), s planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 244 gigavatsati (GWh).

Ovaj projekt nije samo tehnički impresivan, već ima i značajan ekonomski utjecaj. Vrijednost investicije procijenjena je na otprilike 180 milijuna konvertibilnih maraka (KM), što ga čini jednim od najznačajnijih energetskih projekata u Bosni i Hercegovini.

U najnovijem video izvješću koje možete pogledati u nastavku, možete dobiti uvid u obim i napredak izgradnje ove ogromne solarne elektrane koja će ne samo pridonijeti energetskoj neovisnosti regije, već i smanjiti emisiju štetnih plinova u okolišu, prenosi portal Stolac.co.

Ovaj projekt također naglašava značaj ulaganja u obnovljive izvore energije kao ključnog faktora za održivu budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, dok istovremeno otvara vrata novim mogućnostima za ekonomski rast i razvoj lokalne zajednice. Solarna elektrana u Hodovu postavlja standard za napredak u sektoru obnovljivih izvora energije u zemlji, otvarajući perspektive za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i doprinos zaštiti okoliša.

Nastavite pratiti ovaj projekt jer će njegov značaj i utjecaj na energetsku tranziciju Bosne i Hercegovine postati još vidljiviji kako se izgradnja nastavi prema planu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM