spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Poduzetnik iz BiH gradi novu tvornicu vrijednu preko 30 milijuna eura

Petar Ćorluka, poduzetnik iz Gruda, vlasnik Violete i Laste nedavno je kupio tvrtku u Austriji koja ima preko 100 godina tradicije u proizvodnji medenjaka. On kaže da se prilagođavaju različitim industrijama i različitim tržištima i zbog toga opstaju.

Kupili smo firmu u Austriji, brend star 110 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Mi ćemo te medenjake proizvoditi u Čapljini i proizvodit ćemo ih na solarne panele i bit ćemo konkurentni. Znamo kad dolazimo iz BiH u Austriju onda moramo biti najeftiniji i opet nam ne vjeruju da smo kvalitetni, ali ako to prodajemo pod njihovim brendom onda je to mnogo lakše i jednostavnije i može se postići viša cijena, kazao je Ćorluka za Akta.ba.

Pored ovog, najavio je i gradnju tvornice kartonske ambalaže.

Uvidjeli smo kakvi su problemi s kartonskom ambalažom i došli smo na ideju da gradimo tvornicu. Ona je trenutno u izgradnji i to je investicija koja vrijedi preko 30 milijuna eura i bit će to najsuvremenija tvornica kartonske ambalaže u regiji, poručio je, dodajući da nije bilo Laste da sigurno ne bi bilo ni ove tvornice jer jedna ideja rađa drugu ideju.

Naš kapacitet će biti negdje oko 50-60 tisuća tona obrade kartona i tu je 10 % škarta i s obzirom da taj škart obično bude višak i ne može se prodati mi smo došli na ideju da od tog kartona pravimo pelet. Taj pelet je deficitaran i treba nam za proizvodnju pare. Umjesto da za proizvodnju pare uzimamo plin bolje je da to pravimo uz pomoć peleta, pojasnio je.

Podsjetimo, u studenome 2019. godine Ćorluka je kupio Lastu u stečaju, a u svibnju prošle godine tvornica je svečano i otvorena.

Mi smo preuzeli Lastu i prešli smo u prehranu, ali smo vrlo brzo shvatili šta je to u prehrambenoj industriji bitno, kazao je, dodajući da su oni prvi koji peku keks na suncu.

Vidjeli smo da Čapljina ima najviše sunčanih dana pa smo instalirali solarne panele i tako smo izbjegli plin koji je poskupio nekoliko puta i time smo sebi stvorili prednost, naglasio je u razgovoru za Akta.ba.

Oko 40 milijuna KM je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i radi se najsuvremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve europske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM