Počinje informatizacija izbornog sustava u BiH, evo što će to značiti

U Bosni i Hercegovini počinje testiranje elektronskog sustava za identifikaciju birača i unosa broja glasova, što je nazvano povijesnim trenutkom.

Johann Sattler, šef izaslanstva Europske unije u BiH koja je podržala informatizaciju izbornog procesa i njegovo testiranje, istaknuo je kako je to sljedeći korak u unapređenju izbornog procesa.

Kazao je kako će navedeni projekt dati priliku da se po prvi put testiraju nove tehnologije u smislu identifikacije birača i brojanja glasova.

Njegova primarna svrha je testirati alate za identifikaciju glasača i jednu sigurnu komunikaciju prebrojanih glasova izravno s glasačkih mjesta do SIP-a i u te svrhe mi osiguravamo opremu, konzultanske usluge za razvoj odgovarajućih rješenja. Ukupna vrijednost ove potpore je gotovo 700.000 euradodao je Sattler.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović je to nazvao povijesnim danom, piše Fena.

Projekt će biti proveden na 165 biračkih mjesta u 10 općina/gradova koje su izabrane za testiranje sustava elektronske identifikacije birača i sustava on-line unosa i brzog prijenosa izbornih rezultata s biračkog mjesta do SIP-a. Ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije, izjavio je Arnautović.

Izravan (on-line) unos rezultata s biračkih mjesta putem online web aplikacije bio bi značajan novi korak u korištenju digitalnih tehnologija u radu SIP-a. Ovaj pristup ubrzao bi način na koji OIK/GIK prikupljaju rezultate i dostavljaju ih SIP-u, čime će biti ubrzana objava prvih neslužbenih podataka o izbornim rezultatima s biračkih mjesta koja su online povezana sa glavnim centrom za brojanje SIP-a u Sarajevu. Time bi SIP mogao objaviti rezultate u najkraćem roku, a istovremeno smanjit će se broj pogrešaka pri validaciji unesenih podataka, pojasnio je Arnautović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Općinski stožer Civilne zaštite Busovača obilježio Međunarodni dan civilne zaštite

Odgođena nastava u svim školama s područja HBŽ-a