spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Počele “Uskopaljske jeseni”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – podružnica Uskoplje u nedjelju 18. listopada započela je 19-ta tradicionalna kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni, jedan od događaja kojem se svake godine vesele svi Uskopaljci, kako mladi, tako i oni stariji. Uskopaljske jeseni s godinama su prerasle u jednu od najvećih manifestacija bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio predsjednik HKD-a „Napredak” podružnice Uskoplje, dr. Tvrtko Krajina, te naglasio da ova manifestacija godinama služi očuvanju tradicije i baštine te širenju kulture.

“Najprije smo bili prepoznati u općini, kasnije u županiji pa onda i u središnjici, a sada smo poznati i malo šire zbog čega smo jako sretni, jer to znači da radimo dobar posao koji doista vrijedi. Pozivam sve koji mogu pomoći da nas prepozna i država. Ovo je projekt vrijedan respekta, ugleda i poštovanja”, istaknuo je Krajina.

Prema njegovim riječima, i ove će godine manifestacija biti obilježena bogatim kulturnim programom koji obuhvaća kazališne, glazbene i plesne izvedbe, koncerte, promocije knjiga te literarnih radova Uskopljana.

“Inače, svake godine okupimo od 800 do 1000 gostiju kao izvođača i koje prate od 3000 do 5000 gledatelja, posjetitelja. Važnost ove manifestacije potvrđuje dolazak i pokroviteljstvo brojnih uglednih gostiju, medija, gospodarstvenika, predstavnika vlasti, politike i drugih institucija”, kaže Krajina.

Pomoćnik načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje Branko Matijanić u svome obraćanju, između ostalog, naglasio je da su Uskopaljske jeseni postale vrednota i kulturno-umjetnička destinacija naše općine te obećao i ubuduće snažnu podršku ovom projektu. Na kraju svog govora Matijanić je svečano otvorio 19. Uskopaljske jeseni.

Ovogodišnje Uskopaljske jeseni otvorili su župni zbor Blažene Marije Propetog Petković i odlična komedija “Rodijaci” koju je po kolumnama nedavno preminulog hrvatskog novinara i pisca Petra Miloša napisao Rusmir Agačević Rus. Gastarbajtere Stipana i Matišu odlično su utjelovili Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik-Njirić.

U bogatom kulturno umjetničkom tjednu teško je izdvojiti neki događaj. U utorak 20. listopada dr. don Tomislav Mlakić održat će predavanje na temu kršćansko-muslimanski dijalog: Poteškoće i perspektive. U srijedu 21. listopada održat će se promocija Mediteran film festivala s dokumentarnim filmovima “Hercegovina” redatelja Zdenka Jurilja i Ive Čolaka i “Moja kuća” redatelja Zdenka Jurilja.

U četvrtak 22. listopada ljubitelji kazališnih predstava mogu uživati u gostovanju franjevačke mladeži Jajce s predstavom “Tko je ovdje lud”. U petak 23. listopada održat će se glazbeni program Srednje škole “Uskoplje” Super talent show, dok se dan poslije održava program glazbene škole “Harfa” iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Posljednjeg dana manifestacije održat će se tradicionalni mimohod kroz grad, glazbeno-umjetnički program “Kroz Uskoplje s pjesmom” nakon čega će u dvorani Osnovne škole “Uskoplje” nastupiti mnoga kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske.

ap|artinfo.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti