Počela istraga u uzrocima požara u crkvi Notre-Dame

0
45
U požaru u 800 godina staroj katedrali Notre-Dame potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Tisuće ljudi na pariškim ulicama u tišini su promatrale plamen. Oko 400 vatrogasaca tek je noćas oko 3 sata požar stavilo pod nadzor, nakon osam sati borbe s vatrenom stihijom.

Struktura katedrale spašena je i oba su prednja tornja sigurna, a vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. Istraga je pokazala da je požar počeo u potkrovlju katedrale te da nije bio podmetnut.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će svi zajedno obnoviti Notre-Dame.

Parizu stižu poruke potpore iz cijelog svijeta. Vijećnica San Francisca u znak solidarnosti zasjala je u bojama Francuske.

I Katolička crkva u SAD-u šalje poruke ohrabrenja Parižanima. Zvona najveće katoličke bazilike u toj zemlji, one u Washingtonu, zvone u znak suosjećanja.

Znamenita katedrala, koja se smatra jednim od najboljih primjera francuske gotičke katedralne arhitekture – duboko je ukorijenjena u parišku povijest – otkako je 1163. počela gradnja, koja je trajala dvjesto godina. U njoj se Napoleon okrunio za francuskog cara, a njezina golema zvona objavila su i da je grad oslobođen od nacističke vlasti 24. kolovoza 1944.. Novi život 1831. udahnuo joj je Victor Hugo, romanom o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi. Krov od hrastovih greda, popularno zvan “šuma”, bio je dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijima od 800 godina.