spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Plenković: Treba što prije uspostaviti vlast u Federaciji BiH. To očekuju i EU i SAD

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas u Mostaru da se što prije ustroje nove vlasti u Federaciji BiH kako bi se u cijelosti proveli rezultati nedavnih izbora, a BiH postala stabilna, što očekuju i administracije SAD-a i EU, te je najavio nastavak potpore tamošnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti.

“Trebamo vidjeti skladnu BiH”

“Pozivam sve stranke u Federaciji BiH da naprave drugi korak zrelosti kako bi se na području Federacije uspostavila vlada jer se to očekuje i jer je to bila poruka SAD-a, EU, da trebamo vidjeti funkcionalnu i skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i ići naprijed. U tome će Hrvatska biti najsnažniji zagovaratelj”, rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Plenković zajedno s izaslanstvom, potpredsjednikom vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom te šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom sudjeluje na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH koje se u subotu održava u Mostaru.

Nakon izbora održanih 2. listopada prošle godine u BiH još jedino nije izabrana izvršna vlast, predsjednik i dva dopredsjednika te nova vlada u entitetu Federacije BiH. Planove HDZ-a BiH i stranaka osmorke koje predvodi SDP BiH da izaberu izvršnu vlast remeti činjenica da vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu nad bošnjačkim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda Federacije BiH. Na taj su način postali teško zaobilazna stranka u formiranju vlasti na razini toga entiteta.

“Svi ključni partneri to i žele”

Premijer Plenković izrazio je uvjerenje i kako najvažnije srpske i bošnjačke stranke zagovaraju integraciju BiH u Europsku uniju te je nagovijestio potporu svoje vlade ubrzavanju toga procesa u BiH. Nedavno je na Europskom vijeću premijer sudjelovao u odobravanju kandidacijskog statusa za BiH.

“Upravo s tom pozicijom, a s obzirom na naše prijateljske odnose i geografsku povezanost, povijesne veze, kulturne veze, ogromnu gospodarsku razmjenu, učinit ćemo sve da BiH ide tim pravcem jer osjećamo da to svi ključni partneri ovdje zaista i žele”, istaknuo je.

Upitan o očekivanjima od današnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, Plenković je rekao kako snažno podupire zajedništvo Hrvata te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje njihove jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.

“BiH je i domovina hrvatskog naroda”

“Dolazak na HNS je prigoda da damo potporu hrvatskome narodu kao jednakopravnom, da u ovoj deklaraciji koja će se usvojiti stoji da je BiH i domovina hrvatskog naroda, što je u potpunosti na tragu onoga što sve hrvatske strane, vlada stalno govore. Na tome želimo graditi potporu hrvatskome narodu i kada je riječ o identitetu, pravima i legitimnoj zastupljenosti u vlasti”, istaknuo je.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je kako Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti i mira ‘s euroatlantskom perspektivom u kojoj će Hrvati imati potpunu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kao konstitutivni narod’.

Izrazio je očekivanje da će se šest mjeseci nakon uspostave vlasti na razini Federacije BiH postići dogovor o izbornim reformama kako bi se riješilo pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, gdje se štite kolektivna prava hrvatskog naroda.
Hrvatske stranke u BiH zamjeraju da je aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izabran dominantno glasovima Bošnjaka koji su preglasali tri i pol puta manje brojne Hrvate.

Plenković s izaslanstvom te predsjednik HNS-a BiH Čović su prije početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH položili vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara. Na kraju današnjeg zasjedanja očekuje se usvajanje posebne deklaracije, demografske strategije te donošenje pravilnika o odličjima HNS-a BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM