Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Petogodišnjakinja zaražena HIV-om, u BiH još nema lijeka

Pročitajte i ovo

Od početka ove godine Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet osoba koje su HIV pozitivne, a među njima je, čini se, i petogodišnja djevojčica koja je sa ovim opakim virusom rođena.

Naime, slučaj djevojčice koja je rođena pozitivna na HIV, jer su njeni roditelji pozitivni na ovaj virus, do medija je stigao u priopćenju organizacije “Potent” iz Srbije, koja se bavi pružanjem potpore osobama zaraženim ovim virusom.

Ono što predstavlja dodatni problem je i to što u BiH još nije registriran niti jedan antiretrovirusni lijek za maloljetnike, drugim riječima, u BiH još ne postoji lijek koji bi usporio napredovanje HIV-a kod ove djevojčice i spriječio njeno obolijevanje od AIDS-a.

Da je u Banja Luci zabilježena zaraza HIV-om kod maloljetne djevojčice, za “Nezavisne novine” potvrdili su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), ali i Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS).

Kako su naveli u UKC RS, pravovremeno je upućen dopis u kojem se potražuje lijek za djevojčicu sa HIV infekcijom.

“Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS pravovremeno planira i zagovara poboljšanje u nabavi lijekova, od nabave većih količina, do proširenja liste dostupnih, suvremenih lijekova”, naveli su za “Nezavisne novine” u UKC RS.

Dodali su da UKC RS, koji zbrinjava HIV pozitivne osobe, nije nadležan za nabavu antiretrovirusnih lijekova, već je za nabavku ovih specifičnih lijekova nadležan Fond zdravstvenog osiguranja RS.

U FZO RS za “Nezavisne novine” su kazali da su upoznati sa slučajem petogodišnje djevojčice koja je zaražena HIV-om.

“Nedavno smo održali sastanak sa zastupnicima proizvođača lijeka za našu regiju, a koji je potreban ovoj djevojčici. Cilj sastanka bio je da se sagledaju sve mogućnosti nabave lijeka koji je po preporuci liječnika specijaliste UKC RS potreban u liječenju ove djevojčice”, kazali su u FZO RS.

Naglasili su da preporučeni lijek nije registriran ni na tržištu Europe te je on u dozi koja je potrebna u liječenju ovog pacijenta dostupan samo na američkom tržištu.

“Prema tome, jedan od zaključaka spomenutog sastanka bio je i taj da će zastupnici ovog lijeka u što kraćem roku dati informaciju je li moguće uopće nabaviti ovaj lijek, budući da nije dostupan ni u Europi. FZO RS je spreman da financira potreban lijek te očekujemo u što kraćem roku informaciju je li uopće moguće nabaviti lijek u dozi koja je po preporuci liječnika potrebna”, naveli su u Fondu.

Dodali su da u slučaju nemogućnosti nabave ovog lijeka, vjeruju da će liječnici koji liječe djevojčicu, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, predložiti drugu odgovarajuću dostupnu terapiju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:POGLED.BA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo