Četvrtak, 29 rujna, 2022

Pet godina zatvora ocu monstrumu: Petero svoje djece fizički zlostavljao i primoravao na prosjačenje

Pročitajte i ovo

Djeci zabranio da idu u školi, morali mu svaki dan isprosjačiti 50 KM!

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu lica H. M. optuženog da je posljednje dvije godine u mjestu Prutače kod Brčkog iskorištavao i zlostavljao svoju malodobnu djecu. Zbog prisiljavanja na prosjačenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja petero malodobne djece i izvanbračne supruge, H. M. je pred Osnovnim sudom u tom gradu pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Dovozio ih i nadzirao

Tužiteljstvo Distrikta procesuiralo je H. M, jer je tijekom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu. Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50,00 KM dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima što će se desiti ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje.

Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića.

Pijan ih zlostavljao

Usto, on je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i izvanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice.

Pošto je Tužiteljstvo u cijelosti dokazalo optužbe, H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona). Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca. Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo