Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

Papa Franjo: Žene će imati pravo glasa pri imenovanju biskupa

Pročitajte i ovo

Papa Franjo rekao je da želi ženama dati više položaja na najvišim nivoima u Svetoj Stolici i otkrio da će po prvi put imenovati žene u vatikanski odbor čiji su članovi do sada bili isključivo muškarci, a koji mu pomaže u odabiru biskupa.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa Franjo govorio u ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu tijekom proteklog vikenda.

Novi ustav za središnju upravu Svete Stolice koji je prošlog mjeseca stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da budu na čelu većine vatikanskih odjela.

Otvoren sam da (ženama) dam priliku, rekao je Papa tijekom 90-minutnog intervjua u kojem se raspravljalo o novom ustavu za središnju upravu, poznatu kao Rimska kurija.

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

Prvi put će dvije žene biti imenovane u odbor za izbor biskupa u Kongregaciji za biskupe, rekao je.

Ovaj korak, koji nije službeno objavljen, vrlo je značajan jer će žene po prvi put imati riječ pri imenovanju biskupa u cijelom svijetu, što je do sada bilo dozvoljeno samo muškarcima.

Papa Franjo nije rekao o kojim se ženama radi niti je rekao kad će službeno biti objavljeno njihovo imenovanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Velika zainteresiranost za prodaju turističkih vaučera Vlade FBiH

Na domaćim platformama "eKupon", "OdmoriuBiH" i "Citydeal flyfly travel" jutros je krenula prodaja turističkih paketa po umanjenoj cijeni vaučera...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo