Ovo je najveći rizik po globalnu ekonomiju o kojem nitko ne govori

Prema procjeni CNN-a, zatvaranje (lockdown) u Kini je najveći zanemareni rizik po globalnu ekonomiju.

Skoro 400 milijuna ljudi u 45 gradova su pod potpunim ili djelomičnim lockdownom, a što je posljedica politike “nula zaraženih” koronavirusom.

Prema financijskoj kompaniji Nomura Holdings, oni čine 40 posto ili 7,2 bilijuna dolara BDP-a Kine. Analitičari upozoravaju na ekonomske posljedice restriktivnih epidemioloških mjera smatrajući da im kompanije odgovarajuće ne pristupaju.

Globalna tržišta možda podcjenjuju utjecaj, zato što je mnogo pažnje posvećeno rusko-ukrajinskom sukobu i zato što Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država podiže kamatne stope, napisao je u posljednjem izvještaju Lu Ting iz Nomura Holdingsa.

Najrestriktivnije mjere su u Šangaju – gradu u kojem živi 25 milijuna ljudi, gradu velike proizvodnje i velikog izvoza. Šangajska luka, u kojoj je prošle godine ostvareno 20 posto od ukupnog kineskog transporta robe, trenutno nije u funkciji. U kontejnerima se nalazi i hrana za cijeli svijet, koja, prema navodima CNN-a, propada, jer u funkciji nisu sustavi za hlađenje, prenosi Klix.

Roba u ovoj luci se u prosjeku zadržava osam dana prije isporuke, što je duže za 75 posto u odnosu na vrijeme prije početka zatvaranja. Svi cargo letovi u i iz Šangaja su otkazani, a 90 posto kamiona za izvoz i uvoz se ne koriste. U Šangaju se ostvaruje šest posto od ukupnog kineskog izvoza, a postojećim epidemiološkim mjerama je pogođen lanac opskrbe.

Kompanije, koje rade za Sony i Apple, su obustavile proizvodnju. Među takvim kompanijama je i Quanta koja proizvodi MacBook. Agencija Reuters je objavila da je kompanija Tesla proizvela 50.000 automobila manje.

Michael Hirson iz konzultantske kompanije Eurasia Group očekuje da će se u narednih pola godine događati ekonomski i društveni poremećaji zbog restriktivnih epidemioloških mjera u najmnogoljudnijoj državi svijeta, prenosi CNN.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Uskrsni je ponedjeljak, evo zašto ga zovemo drugim danom Uskrsa

SREDIŠNJA BOSNA Odron kamenja na cesti umalo tragičan za dva mladića!