Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Ovo je jako loša navika za automobil, a svi je često radimo

Pročitajte i ovo

I među vozačima koji pažljivo održavaju svoj automobil, ima onih koji nekim svojim navikama nesvjesno oštećuju svoje vozilo.

Jedna od tih navika je česta vožnja na kratkim destinacijama. Mnogi, odvikavši se od pješačenja, čak i u trgovinu ili do kioska, da bi obavili neki sitan posao ili kupovinu, odlaze vozeći automobil, a to može skupo nas stajati. Ovakve vožnje nimalo ne odgovaraju motoru automobila, piše Nportl.rs.

Tijekom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara, motor ne dostiže radnu temperaturu, a to može dovesti do ozbiljnih kvarova.

Vlaga ne stiže ispariti, i miješa se s uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim dijelovima motora. Posljedice mogu biti različite. Poslije nekog vremena može se stvoriti naslaga na poklopcu za dolijevanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje gubiti svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zamijeniti.

Prilikom vožnji na kratkim destinacijama takođee može doći i do miješanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promjena na ulju koje se mogu videti čak i golim okom. Da biste otkrili je li sve u redu možete da pomirisati šipku za mjerenje. Ako ne osjetite miris goriva, sve je u redu.

Ako imate indikator, poželjno je da tijekom vožnje pratite temperaturu motora. Iz motora koji dostigne radnu temperaturu, kondenzacija isparava, međutim, u vozilima koja se voze na kratkim relacijama to se neće dogoditi, i u njima će se vremenom akumulirati sve veća količina vode i goriva u karteru. Ulje zbog toga gubi svoja svojstva i nije u stanju ispuniti svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema.

Rješenje je, naravno, jednostavno. Kada god sledeći put pomislite da se “odbacite” vozilom do trgovina ili kioska, bolje se opredjelite da tamo odete pješice.

Zdravije je – kako za vas, tako i za vaš automobil. Također, poželjno je i redovito vršiti kontrolu ulja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Maturanti pozirali s ustaškim pozdravom, profesorica ponosno objavila sliku

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom brodu, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju maturanata te škole...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo