spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ove namirnice snižavaju kolesterol: Rastapaju masnoće u krvotoku

Trebate se upoznati kako koje namirnice djeluje nakupljenu masnoću u krvnim žilama.

Namirnice koje snižavaju kolesterol trebalo bi uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer pomažu u snižavanju razina visokog kolesterola. Stručnjaci podsjećaju da hrana može sniziti LDL ili loš kolesterol, zbog kojeg nastaje ateroskleroza koja začepljuje arterije.

Ako je savjet liječnika da visoke vrijednosti kolesterola prvo treba skidati hranom, tada se treba upoznati kako koje namirnice djeluje nakupljenu masnoću u krvnim žilama, piše B92.

Namirnice koje snižavaju kolesterol različito djeluju na masnoće

Različite namirnice snižavaju kolesterol na različite načine. Neke namirnice na kolesterol djeluju tako što stvaraju topiva vlakna, koja dalje vezuju kolesterol i njegove preteče u probavni sistem i izvlače ih iz tijela pre nego što dospiju u krvotok. Neke druge, na primjer, sadrže polinezasićene masti, koje direktno snižavaju LDL kolesterol. Postoji i grupa namirnica koje sadrže biljne stanole i sterole, koji sprečavaju tijelo da apsorbira kolesterol. Među najboljim namirnicama koje efektno snižavaju visok kolesterol su:

Zob

Prvi korak ka snižavanju kolesterola je da se za doručak pojede zdjelica zobenih pahuljica ili hladnih žitarica na bazi zobi. A najbolje su one koje odstoje potopljene u vodi ili mlijeku preko noći. Ova hrana osigurava do 2 grama topivih vlakana. Ako se u zobenu kašu doda banana ili malo jagoda, dobije se još gram vlakana. Trenutne smjernice za prehranu preporučuju unos 20 do 35 grama vlakana dnevno, a najmanje 5 do 10 grama dolazi iz ovih vlakana.

Ječam i druge integralne žitarice

Kao i zob i zobene mekinje, ječam i druge integralne žitarice mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, uglavnom putem topivih vlakana koje osiguravaju.

Grah

Grah je posebno bogat topivim vlaknima. Također, potrebno mu je neko vrijeme da ga tijelo probavi, što znači da se čovjek duže osjeća sito poslije obroka. To je jedan od razloga zašto je grah korisna hrana za ljude koji pokušavaju skinuti kilažu.

Patlidžan i bamija

Ova dva niskokalorična povrća su dobar izvor topivih vlakana koja vežu kolesterol i ne dozvoljavaju mu da dospije u krvotok.

Orasi

Mnoštvo studija pokazuje da su bademi, orasi, kikiriki i drugi orašasti plodovi dobri za srce. Oko 55 grama orašastih plodova dnevno može malo smanjiti loš LDL kolesterol – negdje oko 5 posto. Ali, orašasti plodovi imaju i dodatne hranjive tvari koje štite srce na druge načine.

Biljna ulja

Korištenje tekućih biljnih ulja kao što su ulje repice, suncokretovo, ulje šafranike i druga, umjesto maslaca ili svinjske masti pri kuhanju, pomaže u smanjenju lošeg kolesterola.

Jabuke, grožđe, jagode, citrusi

Bogati su pektinom, vrstom topivih vlakana koja snižavaju LDL.

Hrana obogaćena sterolima i stanolima

Steroli i stanoli ekstrahirani iz biljaka povećavaju sposobnost tijela da apsorbira kolesterol iz hrane. U prehrambenoj industriji dodaje se u hranu – od margarina i granola pločica do soka od naranče i čokolade. Biljni stanoli i steroli također su dostupni kao dodaci prehrani, a uzimanje 2 grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti LDL kolesterol za oko 10 posto.

Soja

Konzumiranje soje i hrane napravljene od ove žitarice, poput tofu sira i sojinog mlijeka, nekada su se reklamirale kao moćan način za snižavanje kolesterola. Analize pokazuju da je efekt skromniji – 25 grama sojinih proteina dnevno može smanjiti loš kolesterol za 5 do 6 posto.

Masna riba

Ako se riba nađe na jelovniku dva ili tri puta tjedno ona može smanjiti LDL na dva načina – zamjenjuje meso, koje ima zasićene masti koje povećavaju loš kolesterol i osigurava tijelu omega-3 masti, koje snižavaju LDL. Omega-3 smanjuju trigliceride u krvotoku i također štite srce pomažući mu u sprečavanju pojave abnormalnih srčanih ritmova.

“Prirodan” način za snižavanje kolesterola

Stručnjaci savjetuju da se najbolji rezultati snižavanja visokog kolesterola uz pomoć namirnica koje djeluju na različite načine postiže ako se fokus stavi na namirnice koje snižavaju kolesterol, i to na više njih, a ne samo na jednu ili dvije.

Uglavnom, vegetarijanski izbor namirnica za snižavanje kolesterola, značajno snižava LDL, trigliceride i krvni pritisak, a ključne komponente prehrane su dosta voća i povrća, integralne žitarice umjesto visoko rafiniranih i proteini iz biljaka. Liječnici naglašavaju da je ovo “prirodan” način za snižavanje kolesterola kojim se izbjegava rizik od problema s mišićima i drugih neželjenih efekata koji muče neke ljude koji uzimaju statine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti