Petak, 2 prosinca, 2022

Otvorena prva banka humanog mlijeka u BiH

Pročitajte i ovo

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske od sada ima banku humanog mlijeka.

To je prva zdravstvena ustanova u BiH koja je osnovala i opremila ovakav prostor. Projekt je vrijedan 1,5 milijuna KM. Uz ovaj projekt, otvorena je i potpuno rekonstruirana Klinika za dječje bolesti.

Posljednjih godina imamo sve više prijevremeno rođene djece s vrlo malom porođajnom težinom. Ovo je prva banka humanog mlijeka u BiH i jedna od rijetkih u okruženju. Farmaceutske kuće mogu napraviti bilo kakav pripravak, ali ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko, rekao je šef Klinike za dječje bolesti UKC-a RS-a Vladimir Mirošljević.

Istaknuo je kako će mlijeko biti prikupljano prema protokolima koje su sastavile Pedijatrijska i Klinika za ginekologiju i akušerstvo, da mlijeko nakon izdajanja ide u proces pasterizacije, zamrzava se na određenu temperaturu i potom se, u ovisnosti o potrebama djece, odmrzava na određenu temperaturu.

Što se tiče drugih bolnica, nismo u stanju transportirati majčino mlijeko, ali smo u stanju primiti takvu djecu i omogućiti im da konzumiraju majčino mlijeko, rekao je Mirošljević.

Banka humanog mlijeka opremljena je na inicijativu Udruge roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” iz Banje Luke.

UKC je prvi put dobio polikliniku za dječje bolesti u kojoj su na jednom mjestu kabineti, subspecijalističke i specijalističke ambulante. Sredstva za opremanje prostora u vrijednosti od 1,5 milijuna KM prikupljena su u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima, istaknuo je ravnatelj UKC-a Vlado Đajić.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo