spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Otrov iz BiH za 50 tisuća eura

Sakupljanjem pčelinjeg otrova bavi se tek nekoliko pčelara u regiji. Jedan od njih je Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Kozarca, izvještava BHRT.

Riječ je o veoma skupocjenom i traženom proizvodu koji se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a Sulejman ga godinama izvozi u Sjedinjene Američke Države za potrebe farmaceutske industrije prikupljajući ga uz pomoć aparata koji je sam osmislio.

“Pčelinji otrov prikupljam na potpuno human način koristeći aparate koji daju frekvenciju stršljena i pčele imaju osjećaj da brane košnicu od stršljenova, ubadaju ploče odnosno staklo gdje ne ostaju žaoke i pčele nastavljaju potpuno normalno da žive čitav svoj život”, kaže Jakupović.

Da bi se dobio jedan gram pčelinjeg otrova potrebno je čak 90.000 uboda pčela pa i ne čudi što je njegova cijena na svjetskom tržištu visoka. Jedan kilogram dostiže cijenu i do 50.000 eura. Veoma je tražen na svjetskom tržištu, a koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

“Gram otrova je trenutno oko 50 eura na svjetskom tržištu. Za količinu od kilograma otrova treba imati oko 200 košnica. Ja godišnje proizvedem oko dva kilograma, nešto malo više i pčelarski otrov prodajem po 50.000 eura”, kaže Jakupović.

U šali kaže da nakon 11 godina može reći da nešto zna o tom specifičnom zanatu.

“Mogu slobodno reći da su na mom pčelinjem otrovu dvije djevojke doktorirale. Jedna je branila temu pčelinji otrov u liječenju karcinoma gdje je potpuno utvrđeno da pčelinji otrov uništava karcinom u roku od 20 minuta. A, druga djevojka je doktorirala na temu multipleskleroze, što je jako teška bolest, gdje je dokazano da multiplukslerozu liječi pčelinji otrov”, ističe Jakupović.

Veoma je učinkovit, kaže, u liječenju autoimunih bolesti, visokog krvnog pritiska, proizvodnji seruma…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM