spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Osvježavanje duše i tijela na Gospinom vrilu: Svetište koje spaja tradiciju i vjeru

U srcu središnje Bosne, u travničkoj župi Ovčarevo, blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa, dočekuje se s posebnom svečanošću. Svetište Gospino vrilo, smješteno samo kilometar zapadno od Travnika, godinama je epicentar duhovnog i tjelesnog ozdravljenja za vjernike i posjetitelje. Na ovom svetom mjestu, blagoslov izvora hladne vode prepoznat je kao izvor nadnaravne snage, privlačeći tisuće hodočasnika željnih mira i utjehe.

Otvorena sveta misa, koja se održava u čast Male Gospe, privlači impresivan broj vjernika iz svih krajeva, dok trodnevne molitvene svečanosti svjedoče o dubokoj pobožnosti i zajedništvu među ljudima. Posebno emotivan trenutak je misa uočnica, obilježena tradicionalnim blagoslovom djece, gdje se vjera prenosi s koljena na koljeno.

Povijest Gospinog vrila seže u daleku 1923. godinu kada su Isusovci, tada profesori u travničkom sjemeništu i Nadbiskupskoj gimnaziji, prvi prepoznali duhovni značaj izvora ispod šumovitog brežuljka. Kapelica izgrađena na tom mjestu brzo je postala mjesto hodočašća, a voda s izvora simbol čiste vjere i zaštite.

Zahvaljujući inicijativi hodočasnika, 1989. godine započeta je izgradnja veće crkve, koja je nedavno završena, postavši jedna od najljepših crkava u srednjobosanskom kraju. Posvećena blaženoj Djevici Mariji, crkva sada stoji kao trajni simbol vjere, nade i ljubavi koju Gospino vrilo daruje svim svojim posjetiteljima.

Kroz vjekove, Gospino vrilo ostaje neizbrisivi simbol duhovne snage i zajedništva, mjesto gdje se tijelo i duh mogu osvježiti i obnoviti. Njegova tradicija i značaj nastavljaju inspirirati generacije vjernika, čineći ga vječnim izvorom svjetlosti i nade.

 

 

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti