spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Osobe iz središnje Bosne sudjelovale u ‘pranju novca’, preko računa u Kini iznijeli milijune eura!

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, koje se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i pranje novca.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH protiv:

1. Nedžad Imširović, zv. Kunić i Čarli, rođen 1969. godine u Orašju
2. Dževad Imširović, rođen 1966. godine u Donjem Vakufu
3. Vedin Imširović, zv. Vedo i Čarli, rođen 1996. godine u Dortmundu, SR Njemačka
4. Amar Imširović, rođen 1971. godine u Travniku
5. Nizar Tukulj, rođen 1996. godine u Vinkovcima, R Hrvatska

Optuženi se terete da su, tijekom 2014. i 2015. godine, nakon što su saznali da određeni broj osoba iznosi velike količine novca iz BiH u R Hrvatsku, a koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreznih utaja, najčešće od poslovanja firmi i poduzeća u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko Distrikta BiH, djelujući kao organizirana grupa, u više desetina navrata, iznosili izuzetno velike količine novca, u iznosima između 15.000 i 142.000 eura, nezakonito preko državne granice BiH u R Hrvatsku.

Nakon toga, izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu R Hrvatske, nakon čega su uplate transferirane na račune osoba u NR Kini, a optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela, uzimali za sebe dogovoreni postotak novca, pa su tako ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Istragom je utvrđeno da je na navedeni način nezakonito iz BiH izneseno više milijuna eura, koji su s područja Hrvatske transferirani na račune osoba u NR Кini.

Također, predloženo je i oduzimanje oko 700.000 KM zaplijenjenih u pretresima. U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama R Hrvatske, dodali su iz Tužiteljstva BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti