spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Osim na darove, dio novca građani troše na uređenje doma za blagdane

Svjećice, lampice za drvce, adventski vijenac, ukrasi, kićenje domova, okućnica… samo su neki od neizostavnih ukrasa i aktivnosti u iščekivanju najsvečanijeg blagdana. Tako će, prema rezultatima istraživanja, zbog pandemije prouzročene koronavirusom, građani puno više nego ranijih godina vremena i novca utrošiti upravo na kupnju nakita kako bi sami sebi stvorili bajkovito blagdansko ozračje koje se ranijih godina moglo vidjeti na raskošnim ulicama, piše Večernji list BiH.

Potrošnja i planovi

Prema rezultatima istraživanja Deloittea, veliki broj potrošača smanjit će velika putovanja i odmore te će blagdane proslaviti sa svojim bližnjima kod kuće. Kako se navodi, svoju potrošnju, osim na darove, usmjerit će na kupnju ukrasa za dom i ostale dekoracije koje će im upotpuniti blagdanski ugođaj. Kako je ova godina sama po sebi specifična, brojne obitelji već početkom prosinca u domove su unijele blagdanski duh, to nam je potvrdila Ivana iz Mostara. – Mogu vam reći da sam jedva dočekala prosinac. Inače, to mi je najdraži mjesec u godini pogotovo u ovoj, godini ograničenja. Već krajem studenog počela sam “prebirati” po nakitu da vidim što mi nedostaje za potpuno uređenje doma. Lampice, drvce, kuglice, prskalice… već odavno su na svojim “pozicijama”. Većina darova je, također, spremna. Sad ih još samo treba zapakirati i skloniti na mjesto koje je daleko od dječjih očiju – kaže nam ova Mostarka.

No, dok je, kako kaže Ivana, njezin dom već odavno nakićen, dio građana još radi na stvaranju svoje blagdanske čarolije. – Kićenje drvca jedna je od omiljenih aktivnosti cijele obitelji kad je u pitanju blagdansko uređenje. Tako da smo taj dio već odradili. Od tada stalno radimo na uređenju unutarnjeg i vanjskog dijela kuće. Kako smo ove godine odlučili urediti apsolutno svaki kutak kuće, gotovo svakodnevno nešto uređujemo. No, osim s kupovnim nakitom, suprug i ja smo sa svojih dvoje mališana dobar dio ukrasa sami izradili, a među našim izrađenim ukrasima našli su se vjenčići, male staklenke koje smo ukrašavali gliterima, trakicama, svjećicama… – objašnjava nam. I tako, dok je dobar dio bh. građana već svoje domove ukrasio, ima i onih koje tek čeka taj dio zadataka. A sve koje tek čeka kupnja nakita, provjerili smo koliko novca je potrebno izdvojiti za neke od neizostavnih ukrasa.

Listajući katalog nekoliko trgovačkih centara u BiH, vidimo da je drvce s češerima, visoko 180 centimetara, moguće kupiti po super cijeni od 50-ak KM. Čizma, jedna od najdražih dječjih dekoracija, stoji oko 6 KM, a za kočiju, veličine 120 cm, potrebno je izdvojiti oko 80 KM.

Koliko novca za…

Zvijezde, ukrasi za drvce po kutiji, u kojoj su tri komada, stoje oko tri KM, isto toliko i srca. Dva anđela koja se mogu koristiti kao ukras na drvcu ili nekom drugom predmetu moguće je kupiti po cijeni od oko dvije KM.

Plišane dekoracije, odnosno figurice stoje od 10 do 20 KM. Bogate su ponude i lampica, pa se tako stotinjak sitnih lampica može kupiti po cijeni od tri KM dok je za 10 metara LED kabela potrebno izdvojiti oko 50 KM. Zavjese koje su napravljene od LED lampica moguće je kupiti po cijeni od oko 35 KM, svijetlećeg Djeda Božićnjaka za 15-ak KM… •

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti