Općinski stožer Civilne zaštite Busovača obilježio Međunarodni dan civilne zaštite

Svečanom sjednicom Općinskog stožera civilne zaštite i uručivanjem priznanja najzaslužnijima u protekloj godini, u Busovači je obilježen 1. ožujak – Međunarodni dan civilne zaštite ustanovljen Rezolucijom sa 9. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održane 18.12.1990. godine, a ovaj dan se u BiH kao takav obilježava od 1994. godine kada je BiH postala članica Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu.

Pored članova Općinskog stožera sjednici su prisustvovali predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite KSB, predstavnici Općine Travnik, pomoćnici načelnika Općine Busovača, uposlenici Službe za civilnu zaštitu Općine Busovača, članovi Općinske komisije za procjenu šteta.

Nakon intoniranja himne BiH prigodnim riječima prisutnima se obratio Asim Mekić, načelnik Općine Busovača ističući značaj ovog dana i navodeći mnogo razloga zbog kojih se isti treba obilježavati.

Kroz prezentaciju slikom i riječima Nevenka Gavranović, pomoćnica načelnika Općine Busovača za civilnu zaštitu je prisutnima prezentirala postignuća civilne zaštite na prostorima općine Busovača u protekloj godini, sa posebnim akcentom na prirodnu nesreću izazvanu gradom u mjesecu maju kada su pričinjene višemilijunske štete na poljoprivrednim dobrima, infrastrukturnim objektima, stambenim i pomoćnim objektima, motornim vozilima, te aktivnosti na saniranju istih, ali i druge aktivnosti vezane za saniranje klizišta, infrastrukturnih objekata, preventivne aktivnosti na uređenju korita rijeka, obuka stanovništva iz oblasti zaštite, spašavanja i vatrogastva. U završnom dijelu najzaslužnijima su dodijeljena prigodna priznanja.

Općinski stožer civilne zaštite Busovača je za poseban doprinos kroz iskazanu profesionalnost i humanost kada je u pitanju pomoć građanima Busovače u situacijama prirodnih nepogoda odlučio da ovogodišnji dobitnici priznanja Pohvala budu:

– Kantonalna uprava za civilnu zaštitu KSB Travnik i
Nura Adilović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Travnik.

U ime Kantonalne uprave za civilnu zaštitu KSB priznanje je preuzeo direktor Miroslav Jakić, a u ime dobitnika priznanja prisutnima se obratila gospođa Nura Adilović, iskazavši svoje zadovoljstvo što je prisutna na jednom ovakvom skupu i ističući da je ovo priznanje samo još jedna dodatna obaveza da u narednom periodu ostane još više vezana uz civilnu zaštitu i sve što ona predstavlja u društvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Osmrtnica: Maja Tenšek rođ. Garić

Počinje informatizacija izbornog sustava u BiH, evo što će to značiti