spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Oni koji nisu iskrčili malinjake ove godine bi mogli postati ‘bogati’, već sad zadovoljno trljaju dlanove

U posljednje dvije godine povećala se otkupna cijena malina, ali podizanja novih zasada skoro i da nema imajući u vidu što se dešavalo prije četiri godine

Niske otkupne cijene malina prije nekoliko godina kada je cijena dostizala sramnih 1,50 KM/kg, dovele su do masovnog krčenja zasada u sjeverno-zapadnom dijelu Republike Srpske, najviše u banjalučkoj i prijedorskoj općini. Slična situacija bila je i u Federaciji BiH, naročito oko Sanskog Mosta i Cazina.

U posljednjih nekoliko godina mnogi su počeli da se bave uzgojem borovnica koja godinama ima stabilnu otkupnu cijenu od barem 10 KM/kg. Međutim, po svemu sudeći, za uzgajivače malina opet dolaze bolja vremena.

Cijena 10 KM po kilogramu?

Malo tko se odlučuje za novu sadnju, a oni koji su izdržali krizu s otkupnim cijenama, sada zadovoljno trljaju ruke. U prošloj i naročito ovoj, došlo je do rasta otkupnih cijena malina koja će, nakon skladištenja u hladnjačama, po svemu sudeći, biti 10 KM/kg. I ono malo pojedinačnih uzgajivača koji imaju najviše dva duluma pod ovom kulturom prodaju također svoj rod po cijeni od 10 KM.

Oni su još u prednosti ako ne moraju da angažiraju berače. Inače, u toku je berba sorte Vilamet, a uskoro će da se zahukta i berba Mikera. Stanovništvo koje želi da kupi kilogram ili nešto više malina, imaju problem pri kupovini direktno od vlasnika gazdinstva jer, s obzirom na to da je uglavnom riječ o manjim površinama, u velikom broju slučajeva ne može da se ispoštuje potražnja.

Suša umanjila rod

Razlog poskupljenja je u trostruko većoj cijeni mineralnih đubriva u odnosu na prošlu godinu. Poskupila su i sredstva za zaštitu bilja, a čak je i stajnjak poskupio pa je sad skoro nemoguće naći prikolicu s dva do tri kubika stajnjaka ispod 100 KM. Ovogodišnji prinosi malina su dobri i kreću s i do osam tona po hektaru, u zasadima u kojima je, osim redovne ishrane i zaštite, obavljano i navodnjavanje.

Suša će definitivno uticati na rod, ali će to da kompenzira viša otkupna cijena. I kvaliteta roda je zadovoljavajući. Berači dobivaju od marku do 1,5 KM po kilogramu, a imajući u vidu da se može nabrati i do 50 kilograma, dnevnica i nije loša budući da je osiguran i minimalno jedan obrok.

Ministarstvo podržava proizvođače

Proizvođači koji su u registru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mogu da računaju i na podsticaj u vidu premije za proizvedenu i otkupljenu malinu, regresirano dizel gorivo, kao i podršku kapitalnim ulaganjima u koje spada dosta mjera, od podizanja zasada, izgradnje hladnjača do kupovine mehanizacije.

Prema najavama, za jesenju ili proljetnu sadnju trebalo bi da bude osigurana i značajnija podrška u vidu kompletnog financiranja nabavke novih sadnica malina za podizanje novih zasada.

U ovoj godini malina je bila izostavljena iz te podrške, a za narednu sadnju, prema dogovoru Udruženja voćara RS i resornog Ministarstva, podrška neće biti realizirana za podizanje novih zasada breskve, već malina.

Izvor: Agroklub.ba
Foto: Srećko Stipović / arhiva portala

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti