spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Održana 22. sjednica Općinskog vijeća Busovača: Naglasak na prometu, infrastrukturi i stipendijama

Danas je u dvorani Općinskog vijeća Busovača održana 22. sjednica Općinskog vijeća Busovača, na kojoj su se razmatrale ključne teme i izazovi koji se tiču općine Busovača.

Na samom početku sjednice, vijećnici iz redova HDZ BiH Busovača istaknuli su svoja vijećnička pitanja i inicijative, stavljajući naglasak na pitanja od javnog interesa.

Vijećnik Pero Lovrić se osvrnuo na prometnu nesreću koja se dogodila 15. rujna 2023. godine na magistralnom putu između Busovače i Kaonika. U toj nesreći, vozač putničkog vozila izgubio je kontrolu nad vozilom, prevrnuo se i završio u dvorištu obiteljske kuće. Srećom, vozač je zadobio samo lakše tjelesne ozljede, dok su vlasnici obiteljske kuće prošli bez ozljeda. Lovrić je postavio ključno vijećničko pitanje: “Jesu li nadležne službe Općine Busovača poduzele korake prema Ministarstvu komunikacija i prometa kako bi se produžila zaštitna ograda na navedenom dijelu puta, s ciljem zaštite života građana?”

Vijećnica Marija Ćosić je postavila pitanje o postavljanju usporivača, odnosno ležećih policajaca u ulici Branitelja domovine. Iako je pozdravila namjeru reguliranja brzine kretanja vozila na toj lokaciji, naglasila je da trenutni usporivači nisu označeni odgovarajućim prometnim znakovima i da njihove dimenzije mogu uzrokovati oštećenja vozila, što ugrožava sigurnost u prometu.

Vijećnik Dario Plavčić je uputio inicijativu općinskom načelniku i nadležnoj službi Općine Busovača za rješavanje problema na kritičnim prometnim točkama u općini. Posebno je istaknuo potrebu za rješavanjem problema na skretanjima za naselje Drljepani, skretanju za Kazneno-popravni zavod Busovača u mjestu Sajtovići te raskrižju kod pivnice Beer Bar Busovača. S obzirom na učestale prometne nesreće na tim lokacijama, Plavčić je naglasio važnost hitnog djelovanja i podrške nadležnih organa, uključujući JP Ceste Federacije BiH, kako bi se prometnice u Busovači učinile sigurnijima za sve sudionike u prometu. Također, predložio je postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije u središtu grada kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje prometa i povećala sigurnost pješaka.

Plavčić je također istaknuo inicijativu za rekonstrukciju tzv. betonskog igrališta kod Osnovne škole Busovača. Predložio je poboljšanje infrastrukture igrališta, uključujući rekonstrukciju koševa i golova, nabavu novih mreža, sanaciju zaštitne ograde iza golova, postavljanje kanti za smeće, iscrtavanje linija za različite sportove i postavljanje nadzornih kamera kako bi se potaknulo sigurnije provođenje slobodnog vremena za mlade u općini Busovača.

Vijećnik Josip Mravak je postavio pitanje o čišćenju javnih nekategoriziranih putova koji vode u mjesne zajednice i naseljena mjesta ili prolaze kroz navedena područja. Mravak je pitao jesu li inspekcije općine Busovača nadležne za upozorenje vlasnika parcela uz te puteve o njihovoj obvezi čišćenja tih površina ili su donesene odluke koje bi omogućile da se o tim površinama brine neka od javnih službi. Osim što zarasle površine otežavaju promet vozila, Mravak je istaknuo da čine neurednim navedene površine.

Tijekom sjednice razmotrene su različite točke dnevnog reda, uključujući prodaju općinskog zemljišta “Stare škole” i prostora oko tog objekta. Također, raspravljalo se o izvješću o izvršenju proračuna općine za prvih šest mjeseci 2023. godine, izvješćima o radu Udruge dobrovoljnih vatrogasaca Busovača i Općinskog javnog pravobraniteljstva, te usvojen Prijedlog odluke o imenovanju Povjerenstva za izbor članova skupština i upravnih odbora javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Busovača.

Vijećnici su također primili k znanju informacije o radu registriranih udruga – NVO i sportskih klubova za 2022. godinu.

Kroz raspravu o informaciji o stipendiranju redovitih studenata u akademskoj 2022./2023. godini, Klub vijećnika HDZ-a BiH Busovača predložio je zaključak o reviziji Pravilnika i kriterija o stipendiranju studenata kako bi se odgovorilo na novonastalu ekonomsku situaciju i obuhvatilo što više studenata koji bi primali stipendiju. Otvorena je i mogućnost razmatranja povećanja iznosa stipendija kako bi se dodatno podržao obrazovni razvoj mladih u općini Busovača.

Sjednica Općinskog vijeća Busovača istaknula je važnost suradnje i angažmana vijećnika u rješavanju ključnih pitanja i izazova s ciljem unaprjeđenja života građana općine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM