Utorak, 2 ožujka, 2021

Od 1990. do 2015. broj divljih pčela se značajno smanjio

Pročitajte i ovo

Saniranje ilegalnih deponija Busovače, Travnika i Novog Travnika

Asocijacija privatnih šumoposjednika Srednjobosanske županije je kroz suradnju s Federalnim Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede...

HDZ pozdravio imenovanje NATO povjerenstva

Hrvatska demokratska zajednica BiH oglasila se priopćenjem za javnost u povodu osnivanja NATO povjerenstva za transatlantske integracije. Njihovo priopćenje...

Pogledajte fotografije izgorenih automobila iz Nove Bile

Jutros u 2:23 sata operativni centar DVD Vitez zaprima poziv da gore vozila u Auto kući Cirko, u mjestu...

Ovo ne znači da su one izumrle, već da su postale toliko rijetke zbog čega je skoro nemoguće da ih se proučava u prirodi.

“Saradnjom s naučnicima amaterima i mogućnost razmijene podataka su omogućili da se poveća broj podataka, ali se broj vrsta divljih pčela smanjuje. Nije riječ o kataklizmi, ali ne možemo biti zadovoljni stanjem u kojem se nalaze”, izjavio je biolog Eduardo Zattara sa Univerziteta Nacional del Comahue i argentinskog Nacionalnog naučnog i tehničkog istraživačkog vijeća.

Različita istraživanja iz ovog mjeseca pokazala su da se broj svih insekata smanjuje za 10 do 20 posto u toku jedne decenije, a smatra se da je to zastrašujući podatak.

Studijom u Sjedinjenim Američkim Državama iz prošle godine je utvrđeno da je nedostatak pčela na poljoprivrednim zemljištima ograničio dostupnost pojedinih usjeva. S druge strane, britanska vlada je nedavno dopustila poljoprivrednicima da koriste neonikotinoid za uzgajanje šećerne repe i to uprkos tome što je riječ o pesticidu koji ubija pčele. U Evropskoj uniji je zabranjeno njegovo korištenje 2018. godine.

Među posljednjim studijama o pčelama je i ona objavljena u časopisu One Earth, a njome su analizirani podaci o 20.000 vrsta ovog insekta nastali u tri vijeka. Istraživanjem je uočeno da pad broja nije jednak u svakoj vrsti.

- Advertisement -

Broj halictidnih pčela, koje su druge po brojnosti, je od 1990. smanjen za 17 posto, dok se broj melitidae pčela smanjio za 41 posto. Vrsta melitidae je bila i do sada među najmalobrojnijima.

Naučnici su upozorili da nedostatak podataka o smanjenju broja insekata u tropskim dijelovima planete onemogućava ispravno razumijevanje pada broja pčela. Podaci ranije spomenutog GBIF-a se odnose samo na Sjevernu Ameriku i Evropu.

Zattara je ukazao da nisu utvrdili status pojedinih vrsta pčela, ali da je jasno da je na djelu globalni trend smanjivanja diverziteta unutar populacije pčela.

“Potvrdilo se da ono što se dešava na lokalnoj razini, dešava se i na globalnoj razini. Kako bi spoznaje o ovom problemu bile što valjanije potrebno je da se javno dijele podaci”, ocijenio je.

Također je upozorio da čekanje na podatke može značiti nemogućnost da se spase pčele, piše list Guardian.

IZVOR:klix.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Evo koji su proizvodi poskupjeli u FBiH u odnosu na prošli mjesec

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u siječnju su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na prosinac prošle...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo