spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Obustavljena istraga: Sarafina Lauš neće dočekati istinu o ubojicama trojice sinova i muža

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije okončalo je još jednu istragu o likvidaciji trojice sinova i supruga Sarafine lauš, žene koja je jedan od simbola stradanja Hrvata u središnjoj Bosni u posljednjem ratu, piše Večernji list.

Ni Haaški sud ni domaći sudovi nisu dali odgovor na ovaj zločin koji su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH, jednako kao ni na desetke drugih koji su prepušteni vremen, zaboravu, nerijetko zataškavanju.

Da je postupak obustavljen, potvrdili su iz Tužiteljstva Srednjobosanske županije, koje je vodilo jednu od istraga. Naveli su da su istragom bile obuhvaćene tri osumnjičene osobe zbog osnovane sumnje da su počinile “kazneno djelo ratnog zločina protiv civlnog stanovništva iz članka 142. preuzetog iz Kaznenog zakona SFRJ”.

Nakon provedene istrage, dana 29. lipnja ove godine donesena je naredba o obustavi istrage protiv triju osoba te je rpedven preveden u oznaku KTN (nepoznati počinitelj) – naveli su u odgovoru Večernjem listu. Dodali su kako se u Tužiteljstvu vodi istraga protiv nepoznatog počinitelja te da ova institucija “prioritetno radi na ovom predmetu”.

U suradnji s policijskim agencijama poduzimaju se zakonom predviđene mjere i radnje u cilju uvtđivanja okolnosti pod kojima je počinjeno navedeno kazneno djelo – priopćili su.

Sarafina Lauš iz travničkog sela Ćukle u lipnju 1993. izgubila je trojicu sinova – Miroslava koji je imao 22 godine, Fabijana koji je bio 32-godišnjak i Dragana koji je imao 34. godine. Njezin suprug Ivo ubijen je u 54. godini. Svi oni ubijeni su kao zarobljenici civili od 8. do 10. lipnja 1993. godine.

Sarafina je u nekoliko navrata svjedočila o tome tko joj je odveo isnove, ubio muža, tko je nju zatočio i čak 11 mjeseci držao u zloglasnoj Muzičkoj školi u Zenici.

Ali, pradve nema. I vjerojatno je neće dočekati. Kako je ranije svjedočila medijima, iakooo se tragedija davno dogodila, za nju su rane svakodnevno žive.

– Ne tražim ništa, ne treba meni odšteta, nikakav novac, samo pravda. Znam tko mi je pobio djecu, i oni znaju, čekaju da još i ja umrem – rekla je Sarafina ranije u intervjuu za portal Dnevnik.ba.

Piše: Večernji list/Zoran Krešić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM