spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Obnova mjesnog bratstva OFS-a župe Podmilačje

Na Četvrtu nedjelju kroz godinu, 29.siječnja, u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju upriličena je obnova mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda.

Euharistiju je predslavio župnik i upravitelj svetišta fra Filip Karadža, a koncelebrirali su: fra Miro Relota, područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a te fra Nikica Vujica, župni vikar i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a.

Pod ovom svetom misom u Franjevački svjetovni red primljeno je 14 braće i sestara. Obred primanja predvodio je područni ministar OFS-a Bosne Srebrene brat Marijan Begić, a potvrdu i blagoslov dao je fra Miro. Potom je uslijedio obred obnove zavjeta članova mjesnog bratstva OFS-a koji su se okupili na ovoj misi predvođeni mjesnom ministrom Mandom Martinović. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama uručen je znak Tau i primjerak Pravila i Generalnih konstitucija Franjevačkog svjetovnog reda.

Osvrćući se na pročitano evanđelje, u propovijedi fra Miro govorio je o blaženstvima, posebno se osvrnuvši na četiri: blago siromašnima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima i blago mirotvorcima.

“Mnogi ljudi u današnje vrijeme misle da će sve svoje probleme riješiti materijalnim bogatstvom, položajem u društvu, vlašću, nametanjem svoje volje drugima. Naprotiv, tako postaju sve nezadovoljniji, žalosni i prazni, unose nemir u svoju dušu i u zajednicu”, kazao je fra Miro i pozvao okupljene da “hrabro slijede Krista, našeg otkupitelja, da kao on budu ponizni, krotki, dobrostivi, da se zemaljskim dobrima služe ali da teže za nebeskima jer tako će steći mir u svome srcu i biti sposobni taj mir nositi i darovati drugima”.

Liturgiju su animirali članovi Frame župe Podmilačje. Nakon mise upriličeno je druženje uz okrjepu.

Braći i sestrama koji su primljeni u Franjevački svjetovni red želimo ustrajnost i Božji blagoslov na njihovom putu.

Inače, Franjevački svjetovni red je ustanovljen po nadahnuću i po uzoru na djelovanje Sv.  Franje Asiškoga (1182. – 1226.) koji je osnovao tri reda: prvi (muški, franjevci -redovnici), drugi (ženski, klarise – po Sv. Klari) i treći (laici u svijet). Otuda i naziv “trećoreci”. Franjevački svjetovni red ima svoj ustroj, odnosno vodstvo, svoja pravila, duhovnu svrhu u koje su uključeni i tzv. duhovni asistenti tj. svećenik – franjevac, prenosi nedjelja.ba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM