spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Obljetnica krunidbe prvog bosanskog kralja Tvrtka prvog Kotromanića

Stjepan Tvrtko I Kotromanić rođen je 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Sa samo petnaest godina (1353.), sjeo je na bosansko prijestolje, a kao ban je zemljom vladao do 1377. godine.

Za razliku od većine svojih prethodnika, Tvrtko I nije trpio konstantne prijetnje susjednih zemalja opstanku njegove zemlje pa im se odlučno i uspješno suprotstavio.

Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku. U Milima (današnjim Arnautovićima kod Visokog – što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva) krunisao se kao kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju.

Na današnji dan, 26. listopada 1377. godine krunisan je ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića čime je uspostavljena nezavisna kraljevina Bosna. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije i preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno s otocima te je tako pripojio Bosni Split, Trogir, Šibenik, te otoke Brač, Korčulu i Hvar.

Njegov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, bio je težak 16 grama i jedan je od najvažnijih simbola srednjovjekovne bosanske državnosti.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine te u ljeto 1388. godine kod Bileće, kada bosanska vojska na čelu s knezom Vlatkom Vukovićem pobjeđuje Osmanlije. Iz bitke na Kosovu bosanska se vojska vratila bez dramatičnih gubitaka. Nakon Tvrtkove smrti 1391. godine ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana i opet ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po tko zna koji put zavađa bosansko plemstvo.

Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

Tvrtko I je iznenada je preminuo 10. ožujka 1391. godine. Njegovo mjesto zauzeo je Stjepan Dabiša, ali s Tvrtkom je zauvijek nestala snažna srednjovjekovna bosanska država.

Tvrtko I je bio sahranjen u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile kod Visokog.

Postaja.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM