Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Obitelj iz Jablanice sezonci na Pelješcu: “Radi se i 70 dana u komadu, ali plaća je dobra. Trenutno se vidimo u Hrvatskoj”

Pročitajte i ovo

Bračni par Saltaga Ado i Arnela, Jablaničanima su poznati kao dugogodišnji vlasnici objekata brze hrane. Praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom s vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru, točnije – na Pelješcu.

Ado kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi, priča za Jablanica.live.

– Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize…  Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i plaću i sve uvjete. 2019. godine sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio s vlasnikom restorana je ispoštovano – kaže Ado na početku razgovora.

– Tko nije spreman na veliki obim posla i tko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Tko je spreman raditi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i pol mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plaće su dobre. U odnosu na nas plaće su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite, rekao je Ado.

Trenutno radi kao glavni kuhar na Pelješcu, a supruga mu radi na salatama i serviranju tanjura.  Na pitanje je li zadovoljan odnosom poslodavaca prema radniku, odgovara da to ovisi od gazde do gazde.

– Vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi s nama, pomaže oko pizza i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku – odgovorio je Ado.

Na Pelješcu se trenutno nalazi više Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu.

– Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi s prijateljima jedna olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se što se dogodilo, kakav je bio cirkus, tko se zezao na poslu, kakve su šale bile… Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutro buđenje, zajednička kava i posao ponovno – dodao je Ado.

– Savjetovao bih drugima da ne misle da su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog s korisnim. Tko tako razmišlja ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon 7 dana kada shvatite o kojem obimu posla se radi. Tko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima – kaže Ado.

– Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne mogu ući u kabinu da se tuširam. Ovdje mi se to još nikada nije dogodilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla, gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo. Važno je odmoriti i pripremiti se za nalet gužve. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi – radi se – dodaje.

– Trenutno se vidimo u Hrvatskoj. Ne vidim nikakvu budućnost kod nas u Jablanici, da me netko maltretira za 800 KM. Mogu nešto sitno raditi oko građevine, kada se vratim sa sezone, ali ovo nam je sada glavna opcija – ljeti raditi, zimi odmor. Do kada će to tako trajati vidjet ćemo – zaključio je Ado.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo