spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Obilježavanje herojskog čina: 32. godišnjica zaustavljanja konvoja JNA na Kaoniku

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, sutra, 21. rujna 2023. godine, s početkom u 18 sati, na središnjem spomen-obilježju u Busovači, bit će svečano obilježena 32. godišnjica herojskog zaustavljanja konvoja Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Kaoniku.

Ova važna obljetnica podsjeća nas na hrabre trenutke iz prošlosti i na izuzetan doprinos građana i branitelja Busovače u očuvanju mira i sigurnosti tijekom Domovinskog rata. Na sutrašnji dan prije 32 godine, 21. rujna 1991. godine, u mjestu Kaonik, općina Busovača, zaustavljen je konvoj JNA koji se sastojao od 28 kamiona. Ti kamioni prevozili su granate, streljivo, dalekometne haubice i drugo oružje koje je bilo namijenjeno za područje Sarajeva.

Tog sudbonosnog dana, oko šezdesetak slabo naoružanih pripadnika aktivnog i rezervnog sastava policije, koristeći lovačke puške i pištolje, zajedno s mještanima Kaonika, Skradna i drugim građanima, hrabro se postavilo pred konvoj JNA koji je bio upućen prema Sarajevu. Iako je tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, uputio specijalne snage pod vodstvom Dragana Vikića da osiguraju “siguran prolaz” konvoju do Sarajeva, bilo je jasno da se oružje i oprema šalju srpskim rezervistima koji su bili raspoređeni oko Sarajeva.

Ovaj čin hrabrosti i odanosti domovini ostat će trajno urezan u povijest Busovače i Bosne i Hercegovine. Sjećanje na ovaj događaj služi kao podsjetnik na hrabrost, jedinstvo i nepokolebljivu odlučnost stanovnika Busovače, poglavito Hrvata, da zaštite svoj kraj i svoju domovinu.

Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju ove važne godišnjice i zajedno s veteranima odaju počast svim hrabrim ljudima koji su tijekom tih teških vremena stali u obranu svoje zajednice i domovine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM