- Marketing -
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Novi udar na džepove građana: Evo koliko poskupljuje gorivo u BiH

Pročitajte i ovo

KISELJAK | Blaženki i Vladi dobri ljudi napravili kuću

"Prije nešto više od godinu dana objavili smo priču o Blaženki i Vladi Perić iz Kiseljaka koji su živjeli...

Dodik: U Džaferovićevom uredu smo Komšić i ja pili rakiju, ne znam šta je problem danas

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasovao protiv svih točaka obratio se javnosti...

Arapi kupili 55 hektara zemlje u Varešu: Gradit će hotel, rekreacijske centre, vile…

Na području Općine Vareš gradit će se turističko-rekreativni kompleks, a investitori su iz Sudijske Arabije. Tim povodom u Vladi...
U svijetu cijene plina, električne energije i goriva rastu već duže vrijeme. U Bosni i Hercegovini također su primjetne oscilacije u cijenama. 

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba pitao je Federalno ministarstvo trgovine i Vanjskotrgovinsku komoru BiH hoće li poskupjeti gorivo u BiH i za koliko.

U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima u oblasti cijena, Federalno ministarstvo trgovine prati i prikuplja odgovarajuće podatke o kretanju maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH i zemljama regiona, kao i podatke o kretanju kursa dolara i sirove nafte na svjetskom tržištu.

S tim u vezi, u skladu sa obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 12. oktobar 2021. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,32 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,27 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 12.10.2021. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,16 do 2,41 KM/litru;
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,16 do 2,41 KM/litru.
- Advertisement -

“Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate („Službene novine Federacije BiH“, broj 26/21).

Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 03.04.2021. godine”, poručuju iz Federalnog ministarstva trgovine.

Vezano za dešavanja na svjetskom tržištu naglašavaju da je počev od utorka prošle sedmice evidentan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, cijena sirove nafte tipa Brent na dan 4.10.2021. godine iznosila je 78,49 USD/ barelu, a danas 12.10.2021. godine ista iznosi 83,65 USD/barelu.

“Napominjemo da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba“, istakli su iz ovog ministarstva.

Iz Vanjskotrgovinske komore također ističu da cijene nafte koje na svjetskom tržištu rastu za posljedicu svakako ima i porast cijena goriva u Bosni i Hercegovini.

“Mnogima nije jasan razlog tako visokog rasta budući da nafte ima na tržištu i da distributeri naftnih derivata nemaju problema prilikom nabavke. Shodno navedenom nije moguće predvidjeti ni za koliko će cijene u BiH rasti, ono što je evidentno je da su u proteklih sedam dana cijene rasle u iznosu od 0,05 do 0,15 feninga u zavisnosti od pumpi“, tvrde iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Radiosarajevo.ba.

Iako i u Bosni i Hercegovini cijene goriva rastu iz sedmice u sedmicu i dalje su ipak nešto niže nego u susjednoj Hrvatskoj, zbog čega mnogi u pograničnim područjima prelaze na teritoriju naše države kako bi natočili pun rezervoar.

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

TRAŽITE POSAO? AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za nekoliko radnih mjesta

AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za sljedeće radno mjesto:   Instalater klimatizacije i centralnog grijanja - 3 izvršitelja Bravar -...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo