spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Novi potres u Turskoj; gradovi nestali, tisuće zarobljenih na zimi

Potres magnitude 5.6 pogodio je u utorak ujutro središnju Tursku, izvijestio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Potres je zabilježen na dubini od deset kilometra.

Dogodio se dan nakon što su južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju u ponedjeljak rano ujutro i potom prijepodne pogodila dva razorna potresa jakosti 7,8 i 7,5 u kojima je poginulo više od 3700 ljudi.

Nakon tih potresa uslijedio je niz slabijih potresa.

 

100 naknadnih potresa

Najmanje 100 naknadnih potresa jačine 4,0 ili više dogodilo se otkako je potres magnitude 7,8 pogodio južnu Tursku u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država.

Kako se vrijeme od izvornog potresa produljuje, učestalost i magnituda naknadnih potresa imaju tendenciju smanjenja. Međutim, još uvijek je vjerojatno da će se naknadni potresi jačine 5,0 do 6,0 i donijeti rizik od dodatne štete na strukturama koje su ugrožene izvornim potresom. To predstavlja stalnu prijetnju spasilačkim timovima i preživjelima.

Naknadni potresi protežu se više od 300 kilometara (186 milja) duž rasjedne zone koja je pukla u južnoj Turskoj, usmjerena od jugozapada prema sjeveroistoku i protežući se od granice sa Sirijom do pokrajine Malatya, objavljeno je.

Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000

Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000 ljudi, rekla je Catherine Smallwood, viša službenica za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Postoji stalna mogućnost daljnjih urušavanja, tako da često vidimo osmerostruko povećanje početnih brojeva, rekla je za AFP, govoreći kada je procijenjeni broj žrtava iznosio 2600.

Nažalost, uvijek vidimo istu stvar s potresima, a to je da će se početni izvještaji o broju poginulih ili ozlijeđenih ljudi znatno povećati u tjednu koji slijedi.

Vrijeme jako otežava spašavanje

Vremenski uvjeti i razmjeri katastrofe otežavaju akciju spašavanja u ugroženim područjima, rekao je turski ministar zdravstva Fahretin Koca, koji je govorio na pressici u ponedjeljak navečer iz Koordinacijskog centra za hitne slučajeve Hatay.

Naši helikopteri nisu danas mogli poletjeti zbog vremenskih uvjeta. Snježne oluje pogodile su nedavno dijelove Turske i Sirije, a idućih dana najavljene su temprature ispod ništice. Najmanje 2256 djelatnika hitne medicinske pomoći stiglo je do sada u potresom pogođena područja, rekao je ministar zdravstva.

 

Najmanje 602 vozila hitne pomoći i dva sanitetska zrakoplova poslana su iz susjednih gradova. Također, poslano je 187 timova turskog Nacionalnog medicinskog spasilačkog tima (UMKE).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti