spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Nova pravila u Hrvatskoj, kazne su rekordne – do 4.000 KM!

Studeni je mjesec promjena za vozače. Nakon što od 1. studenoga svi moraju voziti s upaljenim svjetima i danju, od 15. studenoga obavezna i zimska oprema u Hrvatskoj.

Od 15. studenoga – na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica – obvezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. travnja.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od skoro 1.300 KM do 4.000 KM za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od skoro 400 KM do 1.300 KM odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od skoro 260 KM.

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu, prenose hrvatski mediji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti