Subota, 20 kolovoza, 2022

Notarka iz Kiseljaka prevarila mušteriju, ostao bez kuće i mora mu platit gotovo milijun KM

Pročitajte i ovo

Javni bilježnici su već godinama neizostavan dio pravne svakodnevice građana BiH. , no neki s njima maju loša iskustva.

Kako piše Capital.ba, zbog grešaka i propusta koji je napravila bilješkinja Smiljka Đukić, Adnan Nazifović iz Visokog ostao je bez kuće, a ona bez oko milijun maraka koliko će morati nadoknaditi za prouzrokovanu štetu.

Naime, Nazifović se u njenom notarskom uredu u Kiseljaku pojavio u veljači 2008. godine, zajedno sa suprugom i svojim poslodavcem Marinkom Tukom, vlasnikom tvrtke Blue-Star iz Kiseljaka.

Poduzeće u kojem je Nazifović bio poslovođa zapalo je u financijske probleme pa je Tuki bio neophodan novac kako bi ga održao u životu.

Kako nije imao dovoljno snažne instrumente osiguranja za kredit, Nazifović mu je izašao u susret i pristao da se na njegovoj obiteljskoj kući u Visokom upiše hipoteka za kredit od 100.000 maraka koji će podići tvrtka Blue-Star.

Oni 27. veljače potpisuju ugovor nakon čega se hipoteka zavodi u zemljišne knjige. Vrijednost kuće i zemljišta procijenjena je na 487.995 KM.

Međutim, Tuka ne vraća kredit i poduzeće propada. Banka koja mu je povjerila novac pokreće postupak u kojem traži založene nekretnine i uzima ih, ali ne po osnovi kredita od 100.000 KM, već po osnovi trostruko većeg.

Ispostavilo se da je imovina Nazifovića i njegove supruge opterećena kreditom od 300.000 KM iako oni na to nikada nisu pristali. U tužbi koju su podnijeli krajem 2016. godine oni su tvrdili kako su ih Tuka i bilješkinja Đukić prevarili i dali im na potpis nešto s čime se sigurno ne bi složili.

Naime, u tužbenom zahtjevu stoji kako je bilješkinja stranicu iz ugovora o hipoteci na iznos od 100.000 KM stavila i uvezala u ugovor o hipoteci za kredit od 300.000 KM, a što je bilo očigledno jer su se brojevi jednog našli na stranicama novog ugovora.

Iako su nižestupanjski sudovi djelomično ili u cijelosti odbacili tužbu, smatrajući da je riječ o proceduralnom propustu, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je ranije presude preinačio i poništio sporni ugovor te naredio notarki da nadoknadi štetu koja s kamatama iznosi blizu milijun maraka.

Konačan sudski epilog još se ne nazire, slučaj je došao i do Ustavnog suda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo