spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Njemačka produljuje mjere i uvodi još strože: Stroža pravila i na granici

Njemačka produljuje trenutne stroge mjere zatvaranja do kraja siječnja i uvodi dodatne, priopćeno je u utorak nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada.

“Broj novozaraženih je još uvijek previsok. Naš cilj mora biti smanjenje sedmodnevne incidencije ispod 50”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina. Od 11. do 31. siječnja vrijedi i novo pravilo ograničenja osobnih kontakata. Tako je po novim mjerama dopušten susret članova istog kućanstva sa samo jednom osobom iz drugog, a do danas je bilo moguće s pet osoba. U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200 uvode se dodatne mjere ograničenja kretanja. Stanovnici tih područja neće se, bez osobite potrebe, smjeti kretati izvan radijusa od 15 kilometara. Njemačka kancelarka te je mjere, između ostalog, opravdala pojavom novog, visokozaraznog soja koronavirusa.

„Nove mjere koje smo donijeli osjetno su strože“, rekla je Merkel.

Propisi za ulazak u Njemačku

Nove mjere sadrže i pooštrenje propisa pri povratku u Njemačku iz epidemiološki rizičnih područja. Pored desetodnevne samoizolacije koja je trenutno na snazi uvodi se i obveza testiranja na koronavirus kratko uoči ili odmah nakon povratka u Njemačku. Pozitivni test ne isključuje obvezu desetodnevne samoizolacije, ali ona se može nakon pet dana skratiti u slučaju još jednog pozitivnog testa. Pojedine savezne pokrajine mogu uvesti dodatna ograničenja i testove za one koji se vraćaju iz područja u kojima je zabilježena pojava novog soja koronavirusa.

Škole, trgovine, financijska pomoć

Kako je dogovoreno između predstavnika savezne i pokrajinskih vlada, škole i vrtići bi „najvećim dijelom“ trebali ostati zatvoreni do kraja siječnja uz daljnje održavanje virtualne nastave. Na snazi ostaju aktualne mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata i hotela te kulturnih i sportskih ustanova. Od maloprodaje je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrepštine kao i ljekarnama. Sve ostale trgovine ostaju i dalje zatvorene. Za sve one koji su i dalje pogođeni ovim mjerama predviđen je nastavak dosadašnje financijske pomoći. Političari apeliraju na poslodavce da svojim radnicima omoguće rad od kuće „gdje god je to moguće“.

Njemačka kancelarka je ukazala na početak cijepljenja u Njemačkoj i potrebu usklađivanja brzine cijepljenja sa susjednim zemljama. „S novim cjepivom je pred nama perspektiva povratka u svakodnevicu“, rekla je Merkel. Ona je naglasila da će u drugom kvartalu ove godine Njemačkoj na raspolaganju stajati više cjepiva nego što je to trenutno slučaj. Premijer Bavarske je istodobno na konferenciji za tisak ukazao na to da nakon početka veljače „neće biti povratka u normalnu situaciju“. Kancelarka i predsjednici pokrajinskih vlada bi se ponovno trebali sastati 25. siječnja kako bi raspravili o novim mjerama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM