spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Njemačka kemijska industrija gasi proizvodnju

Njemački proizvođači kemikalija i lijekova zbog visokih cijena energije smanjuju proizvodnju i mnogi će možda biti prisiljeni staviti ključ u bravu, upozorila je udruga VCI, a predložene mjere Europske komisije liječe simptome, ne i uzrok problema.

Kemijsko-farmacetska industrija vrlo je jasno u drugom tromjesečju osjetila posljedice rata u Ukrajini; astronomske cijene energije, snažno uvećane troškove sirovina i kontinuirane probleme u opskrbi. Proizvodnja se urušila u svim dijelovima sektora, naglašavaju, procijenivši pad u ovoj godini na 5,5 posto.

Samo u kemijskom sektoru bit će manja vjerojatno za čak 8,5 posto, upozorili su.

Smanjenje proizvodnje prvi je korak. Budu li se određeni procesi morali u potpunosti ugasiti, možda se više nikada neće pokrenuti. Ogromni izazovi dovode u ozbiljnu opasnost konkurentnost naših poduzeća, a time i budućnost Njemačke kao industrijskog središta, upozorio je predsjednik VCI-ja Christian Kullmann.

Strah od zime

S više od 473.000 zaposlenih, kemijska i farmaceutska industrija posebno su teško pogođene energetskom krizom, koja je u Njemačkoj fokusirana na nestašicu ruskog plina.

Prema VCI-ju, kemijski i farmaceutski sektor najveći su potrošači plina u Njemačkoj, s udjelom u potrošnji od 15 posto. Plin koriste kao pogonsko gorivo i kao sirovinu za daljnju preradu, primjerice u proizvodnji plastike, lijekova i umjetnih gnojiva.

U drugom tromjesečju proizvodnja u kemijskoj i farmaceutskoj industriji pala je za 6,4 posto u odnosu na prethodni kvartal. Promet je pak porastao za 3,4 posto, na 64,9 milijardi eura, zahvaljujući snažnom rastu cijena.

Dobit je pak u mnogim kompanijama smanjena jer im je sve teže prebacivati visoke troškove energije i sirovine na klijente, objašnjavaju, upozoravajući ujedno na moguće racioniranje plina ove zime.

Liječe se simptomi

U odvojenom priopćenju kritizirali su paket mjera obuzdavanja cijena energije koje je danas predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija predlaže da se ograniče prihodi kompanija koje struju proizvode uz niske troškove. Razlika između limita i prihoda ostvarenih na tržištu trebala bi ići vladama koje bi novac koristile za ublažavanje tereta visokih računa građanima i kompanijama.

Naš prijedlog osigurao bi zemljama-članicama više od 140 milijardi eura za izravno ublažavanje udara, izjavila je danas von der Leyen.

Udruženje njemačkih kemijskih i farmaceutskih tvrtki smatra pak da paket Komisije ne pomaže u rješavanju ključnih problema.

Troškovi energije eksplodiraju, prijeti gubitak važnih proizvodnih procesa. Planovima o raspodjeli (prihoda) (paket) pokušava riješiti simptome, a trebali bismo se pozabaviti uzrocima. Imamo premalo cjenovno povoljne struje. Da bi se to promijenilo, na mrežu sada mora sve što je dostupno u kratkom roku. Planovi Europe prestrašit će a ne motivirati dobavljače struje, smatraju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM