Nikad manje ljudi na birou, radnike traže svijećom! Sindikalci: Imali ste radnika na pretek, zašto ste ih izgubili?

Žale se poslodavci da radne snage itekako nedostaje te strahuju da će ta problematika uskoro biti još i veća.

Broj službeno nezaposlenih u BiH od 2005. godine naovamo nikad nije bio manji, a poslodavci priznaju da su na velikim mukama jer je radnike sve teže naći, s tim što će, procjenjuju, kako vrijeme prolazi, situacija biti još alarmantnija.

Na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje na kraju 2021. bile su 375.804 osobe, što je znatno manje u odnosu na ranije godine. Poređenja radi, radno mjesto je na kraju 2020. tražilo 413.627 građana, a u decembru 2015. njih 537.568. U posljednjem mjesecu 2010. na birou su bila 522.052 građanina, a u istom mjesecu 2005. njih 508.039.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kraju 2021. godine bilo je tek 69.987 osoba. Štaviše, u poslovnoj zajednici ističu da među tih trenutno manje od 70.000 službeno nezaposlenih u Srpskoj ima i onih koji posao uopće ne traže, već su tu kako bi koristili neke benefite, a rade u sivoj zoni.

Žale se poslodavci da radne snage itekako nedostaje te strahuju da će ta problematika uskoro biti još i veća.

“Preveliki su problemi. Nedostatak radnika svih profila i u svim branšama je baš evidentan. Prije se tražio kvalitetan radnik, a u posljednje vrijeme se postavlja pitanje bilo kakvog radnika”, ističe za “Nezavisne novine” Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, dešava se da poslodavci zaposle mlade, visokoobrazovane ljude, ali se oni tu dugo ne zadrže.

“Ako se zaposle u proizvodnji, uvijek imate nezadovoljnog radnika zato što nije dobio onaj posao o kojem je maštao. Takvi radnici vas obično napuste prvom prilikom. Vrlo je teško i poslodavcima u takvim uvjetima”, naglasio je Ćorić.

S druge strane, sindikalci poručuju poslodavcima: Imali ste radnika na pretek, zašto ste ih izgubili?

“Sam podatak da je, prema procjenama, BiH 2021. godine napustilo više od 170.000 građana jasno govori da su oni svoju sreću, odnosno zaposlenje našli u zemljama zapadne Europe. Nažalost, to će biti još veći broj. Evo, recimo, Njemačka je olakšala dobivanje radnih dozvola za građane BiH”, ističe Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On upozorava na kompletnu situaciju u BiH, zbog koje nas, kako kaže, ne treba iznenaditi da dodatno ostanemo bez enormnog broja građana. Prst upire u poslodavce.

“Poslodavci su značajnim dijelom kumovali ovoj situaciji, pokušavajući da ostvare što veći profit nauštrb radničkog znoja. Zato su radnici odlučili otići tamo gdje su cijenjeni”, naveo je Šatorović za “Nezavisne novine”.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ranije su saopćili da su 31. decembra 2021. godine u BiH bile 375.804 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, kao i da je, u odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih smanjen za 2.275 osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti za novembar 2021. godine iznosila je 31,2 posto i u odnosu na oktobar 2021. smanjila se za 0,3 postotna poena.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u studenom 2021. godine u BiH je bilo 834.970 zaposlenih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vozači, oprez! Radarska kontrola danas u Busovači

Zamjena za izdržavanje kazne: Znate li koliko košta dan zatvora u FBiH