spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Nedim Sladić upozorava: Što nas treba najviše brinuti

Kada veljača probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama.

Poznati meteorolog Nedim Sladić upozorio je da kada imamo veljaču topliju od prosjeka “nastradamo” u travnju.

“Kad veljača probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama”, kazao je Sladić za N1.

Generalno cijeli ovaj mjesec bio je izrazito topao?

Ovo će biti jedna od najtoplijih veljača na prostoru BiH. Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je statistiku da je na većem prostoru zabilježen najtopliji drugi mjesec od kada postoji mjerenje. Poočinje klimatsko proljeće, a na ono astronomsko će malo više sačekati.

Jesmo li uopće imali zimu?

Jako teško možemo govoriti da smo imali zimu, svega 15 dana unutar tri mjeseca imali smo niže temperature od onih uobičajenih. Treba istaknuti 2. prosinac kada smo imali najvišu izmjerenu temperaturnu anomaliju, za 14 stupnjeva je bila viša temperatura nego je uobičajeno za taj dan. Tada smo oborili temperaturni rekord za mjesec prosinac.

Upozoravali ste da nakon tople veljače možemo imati problem u narednim mjesecima, o čemu se radi?

Definitivno možemo govoriti da veljača poprima određene karakteristike proljeća, što je problematično jer to su sljedeći mjeseci. Vidim kada imamo veljaču  topliju od prosjeka onda nastradamo početkom ili tijekom travnja. Kada veljača probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama.

Ima li ova veljača sličnosti s onom iz 2014. nakon kojeg su uslijedile do tada nezabilježene poplave?

Zanimljivo je da se ova zima poklapa s tom iz 2013/14. koja je tada bila najtoplija na prostoru BiH. Mi se trenutno nalazim u prirodnom fenomenu El Nino. Govoriti sada o mogućnosti ponavljanja 2014. je jako malo vjerojatno i nema razloga da dižemo paniku. Treba nas više brinuti da ako nakon ovakve veljače dođe neminovno hladno razdoblje krajem ožujka i početkom travnja onda možemo govoriti da ćemo imati posljedice po poljoprivredu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti